Rogoff: “Afschaffen contant geld is goed voor de armen”

Het afschaffen van contant geld is gunstig voor de allerarmsten en zal helpen om de ongelijkheid in de wereld aan te pakken, zo verwacht econoom Kenneth Rogoff van de universiteit van Harvard. De auteur van het boek “The Curse of Cash” (de vloek van geld) verwacht dat er in een wereld zonder contant geld minder criminaliteit en minder onderbetaald zwart werk is.

Rogoff verwijst naar de Scandinavische landen, die voorop lopen in de transitie naar een cashloze samenleving. Deze landen scoren hoog in de lijsten van minst corrupte en meest transparante landen en dat is volgens de Harvard-econoom een verdienste van het feit dat er zo weinig contant geld gebruikt wordt. In deze landen wordt minder dan 5% van de transacties nog met contant geld afgehandeld, het laagste percentage van alle landen in de wereld.

Kenneth_Rogoff‘Minder armoede zonder contant geld’

“Als je financiële insluiting doet zoals in Denemarken, waar iedereen een gratis creditcard heeft, dan help je veel problemen de wereld uit. Ik denk dat de armen daar het meest van zullen profiteren”, zo verklaarde Rogoff tijdens een conferentie van het Skagen Fund in Kopenhagen. De econoom haalde veel inspiratie uit zijn bezoek aan de Scandinavische landen, waar de inkomensongelijkheid relatief klein is en waar het vrijwel onmogelijk is om je vermogen uit het zicht van de belastingdienst te houden.

Door contant geld af te schaffen kan ook het immigratieprobleem volgens de Harvard-econoom beter aangepakt worden. Hij redeneert dat het voor bedrijven lastiger zal worden om mensen zwart te laten werken, omdat contant geld het mogelijk maakt om op grote schaal medewerkers te betalen zonder de autoriteiten daarvan op de hoogte te brengen. Voor dat kleine beetje privacy dat mensen nodig hebben volstaan volgens hem bankbiljetten tot $20.

Financiële controle

In de wereld van Rogoff krijgen banken en overheden nog meer macht om je hele doen en laten uit te zoeken en in kaart te brengen. Vandaag de dag moeten banken al betaalgegevens kunnen delen met bedrijven. Nu is daar nog wel uw goedkeuring voor nodig, maar daar kan in de toekomst verandering in komen als gevolg van een ‘noodtoestand’ of ’terrorisme’.

In een wereld zonder contant geld leg je nog meer macht in handen van banken en overheden en wordt je als individu nog afhankelijker. Anoniem goud kopen om een deel van je vermogen buiten het bereik van overheden te houden zal dan ook niet meer mogelijk zijn.

Lees ook:

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders