Simon Black van Sovereign Man sprak onlangs met oud-congreslid Ron Paul over de onmacht van centrale banken en het vastlopen van een geldsysteem dat gebaseerd is op steeds meer schulden. In het gesprek van ruim een kwartier legt Ron Paul uit dat het geldsysteem compleet ontspoord is nadat in 1971 de koppeling tussen de dollar en goud werd losgelaten.

De Federal Reserve durfde de rente niet eens met 25 basispunten te verhogen. Welke conclusies trek je daaruit?

“Het laat zien dat de centrale bank de situatie niet meer onder controle heeft en dat ze niet meer weten wat ze moeten doen. Ze willen echter niet toegeven dat hun ideeën over de economie niet meer kloppen en dat ze in feite machteloos staan.”

Waarom bent u ooit de politiek in gegaan?

“Ik raakte gefascineerd door geld en ben me al in de jaren zestig gaan verdiepen in de Oostenrijkse economische school. Al snel zag ik in dat het Bretton Woods systeem van die tijd onhoudbaar was en dat het vroeg of laat uit elkaar zou vallen. Dat gebeurde uiteindelijk in augustus 1971, toen Nixon de koppeling losliet om een verdere daling van de goudvoorraad te voorkomen. Sindsdien ben ik steeds meer gaan inzien hoe belangrijk het is om te begrijpen hoe geld werkt en hoe centrale banken werken.”

Ron_Paul_speaking-small

Ron Paul: “Centrale banken hebben controle verloren”

TIP: Ron Paul publiceerde in 2009 het boek End the Fed, waarin hij zijn pleidooi voor het opheffen van de Amerikaanse centrale bank kracht bijzet.