Rostowski: ‘ECB moet ingrijpen om catastrofe te voorkomen’

Deze oproep, die eerder vandaag verscheen op RTL-Z, maakt nog maar eens duidelijk hoe gevaarlijk de huidige impasse is in Europa. De Duitse bondskanselier Merkel is tegenstander van een sterkere fiscale unie zoals die nu wordt voorgesteld, omdat het de Duitse economie schade toe zal brengen. Ingrijpen van de ECB ziet Merkel niet zitten met in het achterhoofd de hyperinflatie die de middenklasse in de Weimarrepubliek verwoestte. Ook Draghi van de ECB ziet geen heil in een rol als lender of last resort. Het grootschalig opkopen van staatspapier neemt de budgettaire discipline weg van de lidstaten, waardoor het einde zoek is.

De Poolse minister van Financiën Rostowski zegt dat we ''voor een verschrikkelijke keuze staan''. We moeten kiezen tussen ''een massale interventie door de ECB of een catastrofe''. Volgens Rostowski bestaat het gevaar van een economische ramp van historische proporties, vergelijkbaar met de Grote Depressie in de jaren '30. ''Het kan opnieuw uitdraaien op een oorlog in Europa'', aldus de minister.

De ECB heeft de afgelopen weken zeer kleinschalig ingegrepen met het opkopen van een paar miljard aan obligaties per week. De rentestanden voor Spaans en Italiaans 10-jaars schuldpapier blijven daardoor dicht bij de grens van 7% die door veel analisten en economen als kritiek wordt gezien. Ondertussen lopen ook de rentes van Frankrijk en België op en zien ook sterkere landen als Nederland en Oostenrijk de yields stijgen. De Duitse rente staat ruim onder de 2%, maar lijkt niet meer verder te dalen. De vlucht in Duitse staatsobligaties verliest blijkbaar ook aan kracht. De vraag is dan waar beleggers hun geld dan wél heen sluizen in deze onzekere tijden.

Hyperinflatie in de Weimarrepubliek: Genoeg geld voor iedereen, waardoor het waardeloos werd

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo