Rusland en China werken aan valutaswap

De Russische centrale bank maakte donderdag bekend dat er een voorstel klaarligt voor een valutaswap met de Chinese centrale bank, zo lezen we op ITAR-TASS. Informeel zijn beide partijen er al uit, maar formeel moeten er nog wat documenten ondertekend worden voordat de valutaswap in werking gesteld kan worden.

De omvang van de valutaswap zal afgestemd worden op de vraag vanuit de markt. Met een rechtstreekse valutaswap tussen Russische roebels en Chinese yuan hoeven bedrijven uit beide landen voor onderlinge handel niet langer valuta om te wisselen naar dollars. Ook wordt een goede beschikbaarheid van vreemde valuta gegarandeerd, zodat het voor Russische en Chinese bedrijven minder problematisch is om de valuta van hun buitenlandse handelspartner aan te houden. “De overeenkomst stimuleert verdere ontwikkeling van de directe handel in yuan en roebels”, zo verklaarde de persvoorlichter van de Russische centrale bank.

Een maand geleden bracht de gouverneur van de Bank of Russia een bezoek aan haar Chinese collega’s, waarbij de valutaswap ook al hoog op de agenda stond. De twee landen gaan hun valutareserves aanspreken voor een multilaterale swap overeenkomst.

Financiële stabiliteit

In mei liet de Russische president Poetin tijdens zijn bezoek aan Shanghai weten dat een valutaswap met China zou kunnen zorgen voor meer financiële stabiliteit. Niet alleen wordend e landen dan minder afhankelijk van de wisselkoers van de dollar, ook wordt het makkelijker de liquiditeit van roebels en yuan voor het bedrijfsleven te garanderen.

Een valutaswap is een soort voorschot dat een centrale bank een ander land kan geven van haar eigen valuta. Dat voorschot kan op een later moment weer vereffend worden. Dit instrument wordt door steeds meer landen gebruikt die de dollar willen omzeilen als handelsmunt. Vooral China heeft de afgelopen jaren valutaswaps ondertekend met haar belangrijkste handelspartners.

China en Rusland ondertekenen binnenkort valutaswap

China en Rusland ondertekenen binnenkort valutaswap

(Afbeelding via EPA/ADRIAN BRADSHAW, ITAR-TASS)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo