Rusland en Iran gaan in eigen valuta handelen

Rusland gaat goederen leveren aan Iran in ruil voor olie, zo meldt Russia Today. Ook willen beide landen in de toekomst de dollar als handelsmunt vervangen door hun eigen valuta. “We kunnen een grote hoeveelheid aan goederen anders dan grondstoffen exporteren, zoals machines voor de olie- en gasindustrie en de landbouw, vliegtuigen, treinen, generators en dergelijke. Rusland kan een aanzienlijke hoeveelheid bestellingen voor machines accepteren voor een industrie met een hoge toegevoegde waarde”, zo verklaarde de Russische minister Aleksey Ulyukayev van Economische Zaken.

Eigen valuta

Daarnaast kunnen Rusland en Iran volgens de minister overschakelen op hun eigen valuta voor het onderlinge handelsverkeer, zodat het voor bedrijven aantrekkelijker wordt leningen af te sluiten in hun eigen valuta. De afgelopen jaren is de handel tussen Iran en Rusland afgenomen, maar als het aan de Russische regering ligt komt daar binnenkort verandering in. Rusland wil Iran uit het isolement van de Westerse sancties halen en is bereid haar olie en gas te kopen in ruil voor de goederen die Iran zelf niet kan kopen door het gebrek aan dollarreserves.

Kernenergie

In het verleden hebben de twee landen veel samengewerkt voor de ontwikkeling van nucleaire energie. Rusland hielp Iran met de bouw van den Bushehr kerncentrale, die vorig jaar voltooid werd. Een paar weken geleden bereikten Rusland en Iran nog een overeenkomst voor de bouw van acht nieuwe kerncentrales. Iran wil al decennia minder afhankelijk worden van olie en gas en zette daarom al vroeg in op kernenergie.

Rouhani-Putin

Rusland wil machines leveren aan Iran in ruil voor Iraanse olie. Ook willen beide landen in eigen valuta handelen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo