Russische centrale bank: “Virtuele munten zijn piramidespel”

De markt van virtuele munten en zogeheten initial coin offerings (ICO’s) is als een financieel piramidespel dat op ieder moment in elkaar kan storten. Dat zei plaatsvervangend gouverneur van de Russische centrale bank Dmitry Skobelkin tijdens een bijeenkomst voor bankiers in Sochi.

“China erkent virtuele munten niet als betaalmiddel en verbiedt de uitgifte van nieuwe virtuele munten. Onze visie daarop is absoluut vergelijkbaar, omdat het naar onze mening een soort financieel piramidespel is dat op ieder moment in elkaar kan storten.”

Reguleren of verbieden?

Verschillende overheden en centrale banken worstelen met de populariteit van virtuele munten. In sommige landen stuurt men aan op strenge regulering, terwijl de autoriteiten in andere landen het gebruik van deze technologie willen verbieden.

In China is het sinds kort verboden om geld op te halen met de uitgifte van nieuwe virtuele munten (ICO’s), maar in Rusland lijkt men de weg van legalisering en regulering te kiezen. De Russische minister van Financiën, Anton Siluanov, heeft onlangs namelijk toegezegd dat er later dit jaar een wetsvoorstel zal komen over de regulering van virtuele munten.

De interesse voor virtuele munten is ook in Rusland sterk toegenomen na de ontmoeting tussen president Poetin en de oprichter van Ethereum, de tweede populairste virtuele munt na Bitcoin.

Bitcoin onderuit na verbod op ICO’s in China (Bron: Bloomberg)

Initial Coin Offerings

Sinds het begin van dit jaar is er wereldwijd al meer dan $1,25 miljard opgehaald met de uitgifte van nieuwe virtuele munten, de zogeheten initial coin offerings (ICO’s). Toezichthouders willen deze markt reguleren, omdat de virtuele munten op deze manier als een soort aandeel gebruikt worden.

Voordat een nieuw aandeel op de markt gebracht kan worden moet een bedrijf aan verschillende eisen voldoen, maar in de wereld van virtuele munten is er geen enkele controle dat het geld van deelnemers ook daadwerkelijk gebruikt wordt waar het voor bedoeld is.

3 gedachten over “Russische centrale bank: “Virtuele munten zijn piramidespel”

 • 15 september 2017 om 11:16
  Permalink

  Helemaal afschaffen dat hele virtuele valuta gemanipuleer en gedoe.

  Vaak ben ik het eens met Putin,maar nu moest hij eens een schop onder z’n reet krijgen.
  Die Putin is blijkbaar vele malen wisselvalliger dan het weer.

  The Very Thing Putin Hated About Bitcoin Is Now What He Loves About It

  https://www.youtube.com/watch?v=fIjsMHjbjxI

  Beantwoorden
  • 15 september 2017 om 11:52
   Permalink

   Nu willen ze er controle over hebben. Overheden natuurlijk weer,hè?
   Waarom zo moeilijk als het ook makkelijk kan?
   Die hele digitale crypto zooi gewoon afschaffen en overal ongeldig maken zodat je er niets meer mee kunt doen.
   Dan is het probleem ook opgelost.
   Rusland gewoon cash roebels.
   Amerika gewoon cash dollars.
   Europese landen aangesloten bij de EU gewoon cash euro’s.
   En ga zo maar door.

   Beantwoorden
 • 16 september 2017 om 10:26
  Permalink

  Wat is de ironie toch mooi van die goud gekkies om te pleiten voor vrije ongereguleerde markten zonder overheidsbemoeienis en nu roepen om Bitcoin te verbieden of te reguleren.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.