Rustige week voor de valutamarkt?

Afgelopen week zagen we wat scherpere bewegingen op de valutamarkten, wat typisch is voor de rustige zomermaanden. Het pond bleef in dalende lijn bewegen, nadat MPC-lid McCafferty aankondigde dat de monetaire verruiming nog verder uitgebreid zou kunnen worden als de daling van Britse PMI indices de komende maanden zou worden bevestigd.

Intussen trok de dollar zich terug naar het gebied waar het zich na het Brexit-referendum bevond. De ster van de week was daarentegen de Noorse kroon, die kon stijgen na verrassend goede inflatiecijfers en het herstel van de olieprijzen. Ook de Mexicaanse peso moet zeker vermeld worden, want deze kon stijgen tegenover bijna elke belangrijke valuta dankzij de kleiner wordende kans dat Trump de presidentsverkiezingen wint en Banxico – de centrale bank van Mexico – de rente niet wijzigde.

inflatie-noorwegen-ebury-reuters

Inflatie Noorwegen YoY tussen 2012 en 2016 (Bron: Thomson Reuters Datastream)

Rustige week op valutamarkt

We kijken uit naar een rustige zomerweek op de valutamarkten. Het belangrijkste nieuws komt uit de Verenigde Staten: het inflatierapport van de maand juli, een belangrijke speech van FOMC-lid Lockhart en de notulen van de bijeenkomst van het FOMC van de maand juli zullen aanstaande donderdag wat meer duidelijkheid geven over een mogelijke renteverhoging in september.

In het Verenigd Koninkrijk staan de vastgoedprijzen van de maand juli, cijfers over de werkgelegenheid en detailhandelsverkopen op het programma als eerste data na het Brexit-referendum. Het zal belangrijk zijn om te zien of de cijfers in de negatieve lijn zullen liggen van de vertrouwensenquêtes die eerder werden gepubliceerd.

Euro

Met erg weinig nieuws in het vooruitzicht zal de euro binnen enge grenzen blijven bewegen tegenover de dollar, tenzij er een grote verrassing van de andere kant van de oceaan komt. Wel verwachten we de notulen van de ECB-vergadering van de maand juli.

Handelaren zullen letten op commentaar in verband met het Brexit-referendum en hints over verdere monetaire verruiming, deze notulen houden echter zelden baanbrekend nieuws in.

Amerikaanse dollar

De valutamarkten reageerden op de negatieve verrassing van de Amerikaanse detailhandelsverkopen van de maand juli, die licht daalden (met 0,1%, zonder benzine en voertuigen). Dit is mogelijk de meest volatiele gebeurtenis in de Verenigde Staten en de initiële publicatie zou de komende maand significant bijgesteld kunnen worden.

Het zesmaandelijks gemiddelde is nog steeds consistent met een jaarlijkse groei van bijna 5%. Daarom relativeren we de overhaaste reactie van de markt op vrijdag, die leidde tot een verlies van 1% voor de dollar in handelsgewogen termen.

Britse pond

currencies-opendomainpicturesMPC-lid McCafferty zorgde vorige week meteen voor een zwakke start van het pond. Hij haalde aan dat de monetaire verruiming verder uitgebreid zou kunnen worden als de economie de verkoopsignalen van de erg negatieve PMI vertrouwensenquêtes bevestigt. Dit zou verdere renteverlagingen en een uitbreiding van het QE-programma kunnen betekenen.

Het sentiment rond het pond kreeg het opnieuw zwaar te verduren waardoor de munt afgelopen week net boven het post-referendum dieptepunt kon blijven tegenover de Amerikaanse dollar. Het laagste tegenover de euro werd wel doorbroken.

Het banenrapport en detailhandelsverkopen van de maand juli zijn aanstaande donderdag de eerste data die de impact van het EU-referendum weergeven. We merken dat het sentiment voor het pond erg negatief is, wat betekent dat iedere positieve verrassing de munt op korte termijn zou kunnen laten stijgen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders