Schuldenplafond VS opnieuw in zicht

Eind oktober loopt de Amerikaanse overheid voor het eerst sinds 2013 weer tegen het schuldenplafond aan, zo meldt Bloomberg. Dat betekent dat de regeringspartij de oppositie opnieuw moet overtuigen van een verhoging van de schuldlimiet van de VS.

Het is sinds president Barack Obama in 2009 het Witte Huis betrok al de vijfde keer in zijn ambtsperiode dat onenigheid over het begrotingsbeleid het land lam dreigt te leggen. In augustus 2011 en op oudejaarsdag 2012 kon een crisis op het nippertje worden afgewend. In oktober van 2013 werd de Amerikaanse overheid tijdelijk gesloten toen het schuldenplafond werd bereikt. Ongeveer 800 duizend ambtenaren werden met onbetaald verlof gestuurd. Uiteindelijk bereikten beide partijen medio oktober een akkoord.


debtceilingwaynesemailDe huidige federale fiscale jaar eindigt op 30 september. Als het schuldenplafond niet wordt verhoogd zullen de federale overheden niet bevoegd zijn geld uit te geven, met uitzondering van diensten die essentieel zijn voor het land, zoals de politie of het leger.

Het Amerikaanse Congres moet het schuldenplafond dus opnieuw verhogen. Sinds de instelling van het schuldenplafond in 1917 heeft het Congres al meer dan 80 keer groen licht gegeven voor een verhoging. De Republikeinen liggen echter dwars. Zij vinden dat de Verenigde Staten te veel schulden hebben en willen dat er niet nog meer gemaakt worden.

Waarom komt er dan toch altijd een akkoord?

Het Amerikaanse congres komt toch altijd weer tot een akkoord omdat de gevolgen van een lange shut down te groot zijn. Een lange shut down zou ernstige gevolgen hebben voor de Amerikaanse economie en de wereld economie. De redenen van een laat akkoord is vaak dat beide partijen elkaar onder druk willen zetten en zo hun visie willen doordrukken. In de praktijk worden er uiteindelijk allemaal compromissen gemaakt. Op het ene punt krijgen de democraten hun gelijk en op een ander punt de republikeinen.

Over het schuldenplafond

Het schuldenplafond werd in 1917 geïntroduceerd om de spendeerzucht van de regering aan banden te leggen, maar zowel de coalitie als de oppositie mist de discipline om zich aan het plafond te houden. In de bijna honderd jaar dat het schuldenplafond bestaat werd het steeds verhoogd. Timothy Geithner, voormalig minister van Financiën van de Amerikaanse overheid, zei eind 2012 in een interview dat het schuldenplafond al lang afgeschaft had moeten worden. Het plafond is zijn doel voorbij geschoten en wordt volgens hem alleen nog maar gebruikt als een stuk gereedschap met een politiek doel.

Economic Collapse Debt Ceiling suspended

Schuldenplafond VS opnieuw in zicht

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *