Spaarders China gerustgesteld met stapels geld

Chinese banken in de stad Yancheng proberen spaarders gerust te stellen door grote stapels met briefgeld op de balie te leggen. Deze stapels geld moeten alle twijfels wegnemen dat de banken niet voldoende geld hebben om spaarders uit te betalen. Het is een opmerkelijke reactie van de banken die de afgelopen dagen in de problemen kwamen. Spaarders begonnen geld weg te halen, omdat ze vreesden dat hun lokale bank niet over voldoende geld kon beschikken.

De banken proberen bezorgde klanten niet alleen te kalmeren door stapels geld achter de balie te leggen, maar ook door de indruk te wekken dat er telkens meer geld naar binnen gedragen wordt. Een ooggetuige beschrijft hoe gepantserde wagens af en aan rijden om de banken met extra contant geld te bevoorraden. Werknemers van de betrokken banken vertelden aan Reuters dat ze de afgelopen dagen 24 uur per dag open zijn geweest om klanten van dienst te kunnen zijn. Op die manier proberen de lokale banken het vertrouwen van hun klanten weer terug te winnen. Ook delen medewerkers van sommige banken kopieën uit van een ‘gezondheidsverklaring’ van de centrale bank. Daarop staat dat de bank een gezonde kapitaalpositie en ene sterke balans heeft.

Bankrun

Gisteren schreven we op Marketupdate over een kleine bankrun in China, die op gang kwam door geruchten over insolvabiliteit van een lokale bank. Volgens de inwoners van Sheyang begon de paniek op maandag al, toen een klant naar verluid probeerde 200.000 yuan (ongeveer €23.000) op  te nemen van een spaarrekening bij de bank. De bank kon het geld niet vrijgeven, waardoor twijfels ontstonden over de solvabiliteit van de bank.

Ondanks alle maatregelen om de massa te kalmeren kwam er dinsdag een andere lokale spaarbank in China in de problemen, namelijk de Rural Commercial Bank of Huanghai. Bewakers hielden ongeduldige klanten in het gareel en benadrukten dat ze zich geen zorgen moesten maken over hun spaargeld. De gouverneur van de regio Sheyang plaatste een videoboodschap op de website van de regio, waarin hij spaarders oproept niet te panikeren.

Garantiestelsel

De panikerende klanten bij een aantal kleine lokale banken in China vormt niet meteen een bedreiging voor de complete Chinese bankensector, maar de autoriteiten moeten er wel alles aan doen om escalatie te voorkomen. Daarom maakt men haast met het optuigen van een depositogarantiestelsel, vergelijkbaar met het systeem dat andere landen hebben. Dat moet voorkomen dat spaarders hun geld heen en weer schuiven en daarmee banken aan het wankelen brengen. Binnen twee maanden wordt er een oplossing verwacht, nog voordat de Chinese centrale bank toestemming zal geven aan banken om de spaarrente zelf vast te stellen.

Chinese spaarbanken leggen letterlijk stapels geld achter de toonbank

Chinese spaarbanken leggen letterlijk stapels geld achter de toonbank

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo