Trump trekt dreigement aan Mexico in, dollar en peso herstellen

De Mexicaanse peso was vorige week de grote winnaar op de valutamarkt. Dat was geen verrassing, want na vage toezeggingen vanuit Mexico over samenwerking langs de grens met de VS had Trump zijn dreiging om Mexico invoerheffingen op te leggen ingetrokken. Ook de dollar deed het goed: de markten haalden opgelucht adem toen de retoriek en de dreigingen rond de wereldhandel even wat afgezwakt leken te zijn.

Bij gebrek aan belangrijk nieuws en bijeenkomsten van centrale banken was dit nieuws vorige week voldoende om de dollar bovenaan de lijst van G10-valuta te krijgen. Alle ogen richten zich nu op de bijeenkomst van de Fed, die woensdag plaatsvindt. Er worden nog geen wijzigingen in de beleidsrente verwacht, maar de markten zullen uit elk woord van het FOMC proberen op te maken hoe groot de kans op renteverlagingen is en hoe groot die eventuele renteverlagingen zullen zijn. Hieronder de belangrijke valuta in de detail.

Euro

De enige belangrijke informatie uit de eurozone was vorige week het zwakke cijfer van de industriële productie. Die is – na de daling van 0,4% in maart – in april nog eens met 0,5% gedaald. Dit zijn volatiele cijfers waarbij de kans op bijstelling groot is, maar enig herstel van de Europese industriesector is nog niet in zicht. Ook deze week komen weinig cijfers uit, maar de ECB houdt wel een belangrijke conferentie over centraal bankieren in Sintra, Portugal. We verwachten dat de ECB zijn visie op de toekomstige beleidskoers daar nader zal toelichten.

Britse pond

De cijfers die vorige week uit het Verenigd Koninkrijk kwamen gaven een wisselend beeld. De groei van het bbp en de industriële output van april waren zwak, maar dit werd gecompenseerd door de stevige banengroei en de stabiele loongroei. Toch deed dit er allemaal weinig toe, want de markten hielden zich bezig met het gevecht om het leiderschap binnen de Conservatieve Partij en de gevolgen daarvan voor de Brexit-onderhandelingen.

De markten prijzen in dat Boris Johnson vrijwel zeker gaat winnen, dus deze week zal de aandacht waarschijnlijk uitgaan naar de juni-bijeenkomst van de Bank of England. Er worden geen beleidswijzigingen verwacht, maar de meeste economen verwachten wél dat het monetaire beleidscomité de economische vooruitzichten negatiever zal inschatten. Als dit niet gebeurt, zou de ‘cable’ (het valutapaar GBP/USD) op korte termijn wel eens richting de 1,30 kunnen rallyen.

Amerikaanse dollar

Nu de invoerheffingen voor Mexico oud nieuws zijn, brengt Trump zijn tijd door met twitteren dat de Fed de rentes moet verlagen. Woensdag zullen we bij de bijeenkomst van de Federal Reserve zien in hoeverre het FOMC de politieke druk om de rentes te verlagen kan weerstaan.

Er worden geen directe beleidswijzigingen verwacht. Wel zal iedereen proberen te ontdekken wat de Fed voor toekomstige bijeenkomsten suggereert. Wij denken dat de markten, die tot eind 2019 drie volledige renteverlagingen inprijzen, te hard van stapel lopen. Ze zouden wel eens negatief verrast zouden kunnen worden als de mededelingen van de Fed minder dovish zijn dan verwacht. We zijn benieuwd hoe ver de rally van de dollar op korte termijn zal gaan als we gelijk krijgen.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *