Uitspraken Trump over invoerheffingen toppen dollarkoers af

Aan het begin van de week herstelde de koers van de dollar zich nog, gedragen door de optimistische uitspraken die Jerome Powell, de nieuwe voorzitter van de Fed, deed tijdens zijn halfjaarlijkse optreden voor het Amerikaanse Congres. Maar die rally van de dollar kwam donderdag abrupt tot stilstand toen Trump geïmproviseerd aankondigde dat hij van plan is om de import van staal met 25% te belasten en die van aluminium met 10%.

Vrijdag maakten de Europese Unie en China duidelijk dat ze van plan zijn om dit te vergelden met vergelijkbare, (vooralsnog) beperkte maatregelen. De dollar ging samen met de meeste financiële activa in de uitverkoop en eindigde de week grofweg vlak ten opzichte van de euro. De Japanse yen was de grootste winnaar bij de G10. De munt steeg ten opzichte van alle andere belangrijke valuta’s toen bekend werd dat gouverneur Kuroda van de Bank of Japan een uitweg wil gaan zoeken uit het huidige, extreem ruime monetaire beleid.

Op het moment van schrijven leek het erop dat de instemming van de Duitse SPD met een ‘grote coalitie’-regering met de christendemocraten van Merkel tegenwicht vormde voor de uitkomst van de Italiaanse verkiezingen, die geen duidelijke winnaar opleverden. De koers van de euro bleef hierdoor maandag tijdens de vroege Aziatische handel min of meer ongewijzigd. De aandacht zal deze week uitgaan naar de gevolgen van de uitspraken van Trump over de invoerheffingen, maar ook naar de ECB-bijeenkomst aanstaande donderdag en het Amerikaanse payroll report van februari, dat vrijdag verschijnt. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Het economische nieuws was vorige week al met al negatief voor de euro, maar uiteindelijk reageerde de markt op de protectionistische geluiden die aan de overkant van de Atlantische Oceaan te horen waren. Uit de belangrijke PMI-indicatoren voor zakelijke activiteit bleek dat de economie wat vertraagt. Bovendien willen de inflatiecijfers nog steeds geen aanhoudende opwaartse trend laten zien. De ECB-prognoses die donderdag tijdens de bijeenkomst van de ECB van maart worden gepubliceerd, zijn doorslaggevend.

We zullen goed in de gaten houden hoe de teleurstellende inflatiecijfers doorwerken in die prognoses. In sommige marktprognoses wordt rekening gehouden met belangrijke wijzigingen of richtsnoeren, maar wij verwachten die niet. Dit kan een teleurstelling worden die tegenwind kan opleveren voor de gemeenschappelijke munt.

Britse pond

De koers van het pond werd vorige week – bij gebrek aan belangrijke economische cijfers – vooral bepaald door het slechte nieuws over de Brexit-onderhandelingen. Door de bekendmaking van een vrij harde ontwerp-overeenkomst met de Europese Unie bleef het Britse pond de hele week onderaan hangen; de munt eindigde de week lager ten opzichte van zowel de euro als de dollar.

Ook volgende week zullen in het Verenigd Koninkrijk weinig cijfers gepubliceerd worden. Wij verwachten dat de koers van het pond bepaald zal worden door de reactie van de EU op de redelijk verzoenende toespraak die premier May vrijdag hield.

Amerikaanse dollar

In de VS staat pas op vrijdagmiddag een belangrijke bekendmaking op de agenda: het payroll report. Tot die tijd zal de handel in de dollar waarschijnlijk vooral bepaald worden door de gevolgen van de uitspraken van Trump over invoerheffingen.

Wij denken dat de wettelijke grondslag voor de vergaande aankondiging van Trump (nationale veiligheid) op zijn best wankel is. In de Amerikaanse zakenwereld is bijna iedereen tégen deze invoerheffingen, en binnen de regering-Trump gaat het steeds chaotischer toe. De kans is daarom groot dat de heffingen er nooit zullen komen.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.