Valutahandel weer in nauwe bandbreedte na vuurwerk ECB

De belangrijke G10-valuta werden vorige week binnen vrij nauwe bandbreedtes verhandeld. De benoeming van Jerome Powell tot voorzitter leek een verzachtend effect te hebben; Powell wordt gezien als een beleidsmaker die streeft naar consensus, voor continuïteit gaat zorgen en grotendeels het beleid van voorzitter Yellen zal voortzetten. Het nieuws uit Catalonië leek vorige week minder dramatisch te zijn, het Amerikaanse payroll report ondervindt nog steeds invloed van de orkanen en de valutamarkten zagen in het algemeen weinig reden om recente zienswijzen te veranderen. Daardoor eindigden alle G10-valuta de week met minder dan 1% verschil ten opzichte van hun beginpunt. Bij de opkomende markten maakte de Turkse lira weer een scherpe beweging naar beneden; de inflatie blijft stijgen en door politieke druk kan de centrale bank daar niet adequaat op reageren.

Volgende week zijn weinig nieuwe gegevens te verwachten. De aandacht zal naar andere dingen uitgaan, vooral naar nieuwe informatie over de belastingplannen in de VS en de Brexit-onderhandelingen. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Britse pond

Rond de renteverhoging door de Bank of England op donderdag was een duidelijk geval van “koop het gerucht, verkoop het nieuws” te zien. Het pond zat sinds de zomer in een rally doordat de markten de stap met een hoog zekerheidsgehalte inprijsden, maar de nasleep van de daadwerkelijke verhoging was onaangenaam voor het pond.

Handelaren richtten hun aandacht op de verwijdering van de uitspraak dat de rente wellicht meer moet gaan stijgen dan de markten verwachten. Wij merken daarbij op dat de groei- en inflatieprognoses bijna ongewijzigd zijn gebleven en dat gouverneur Carney verklaarde dat minstens nog twee verdere verhogingen nodig zijn. Naar onze mening is de sell-off van het pond overdreven.

Euro

De markt lette nauwelijks op de uiterst zwakke flashraming van de inflatie voor oktober, die maandag werd gepubliceerd. Dit gebrek aan reactie is heel merkwaardig. Het headlinecijfer daalde van 1,5% in de voorgaande maand naar 1,4%. Nog zorgwekkender is dat het kerncijfer, dat volatiele componenten uitsluit, zelfs nog verder daalde – van 1,1% naar 0,9% – terug op het dieptepunt van dit voorjaar.

Wij verwachten dat de ECB bij de bijeenkomst in december zijn inflatieprognoses nog verder naar beneden zal bijstellen. De vooruitzichten voor renteverhogingen in de eurozone schuiven steeds verder op in de toekomst en door de toenemende renteverschillen met de VS zal de gemeenschappelijke munt tot ruim in 2018 onder druk blijven staan. Volgende week is het stil aan het economische front. We verwachten dat de euro zich door nieuws van elders zal laten leiden.

Amerikaanse dollar

De markten haalden opgelucht adem na de benoeming van Jerome Powell als volgende voorzitter van de Federal Reserve. Verwacht wordt dat aan de leiderschapsstijl en de beleidsopvattingen zoals voorzitter Yellen die had, nu weinig zal veranderen. De Federal Reserve kwam vorige week bijeen, maar bood erg weinig informatie. Men gaf te kennen dat de door iedereen verwachte renteverhoging in december op schema ligt, maar verder werd nauwelijks iets gezegd. Het payroll report van oktober liet een sterke opleving in banen en een daling van de lonen zien, wat effecten van de orkanen zijn.

Volgende week worden geen ‘first-tier’-gegevens gepubliceerd. Wij denken dat de aandacht verlegd zal worden naar het effect van de Amerikaanse belastingverlagingen op een economie die toch al bijna volledige werkgelegenheid heeft. In het algemeen denken wij dat deze omstandigheden sterk ‘bullish’ zijn voor de Amerikaanse dollar.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

 • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
 • Financiering van uw aankopen
 • Marktkennis en valutadiensten op maat
 • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
 • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Eén gedachte over “Valutahandel weer in nauwe bandbreedte na vuurwerk ECB

 • 7 november 2017 om 21:30
  Permalink

  Powell komt er niet onderuit om de Fed balans af te bouwen en de rente op te krikken.De particuliere schulden in de V.S. beginnen weer de pan uit te rijzen en dus moet Trump kruid hebben om te kunnen ingrijpen. Draghi/ECB heeft dat niet en staat met de rug tegen de muur. Als er geopolitieke problemen opduiken heeft hij een probleem.

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.