Valutamarkt reageert op positieve geopolitieke ontwikkelingen

Niet de ECB-bijeenkomst of het Amerikaanse payroll report, maar de wereldpolitiek kreeg vorige week alle aandacht. Het nieuws dat Mexico en Canada vrijgesteld worden van Trump’s heffingen op staal en aluminium gaf de valuta van deze twee landen een impuls. De aankondiging van een ontmoeting tussen de Noord-Koreaanse dictator Kim en president Trump steunde de Koreaanse won. Het gedrag van de G10-valuta was logisch nu beleggers veel risico nemen; de Zwitserse frank en de yen stonden daarbij onderaan en de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar bovenaan. Het Britse pond, de euro en de dollar eindigden de week min of meer waar ze begonnen waren.

Deze week zijn er vrij weinig cijfers. Wel krijgen we dinsdag het inflatierapport uit de Verenigde Staten, het laatste stukje kritieke informatie voor de bijeenkomst van de Federal Reserve die volgende week plaatsvindt. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

Tegenover het nieuws dat in Duitsland een akkoord was bereikt over een grote coalitie stond de opmars van de populisten bij de Italiaanse verkiezingen. Dit leidde aan het begin van de week tot futloze handel in de euro. Ook de ECB-bijeenkomst op donderdag bleek een non-event te zijn. De koers van de euro bleef daardoor de rest van de week vrijwel gelijk ten opzichte van de dollar.

Net als voor het Britse pond staat er deze week ook voor de euro weinig op de agenda. Alleen de cijfers van de industriële productie kunnen de handel in de euro nog wat richting geven.

Britse pond

De PMI-peilingen van zakelijke activiteit waren beter dan verwacht, en dat was goed voor het Britse pond. Er was geen belangrijk nieuws over de Brexit-onderhandelingen, waardoor de koers van het pond licht steeg ten opzichte van zowel de euro als de dollar. Ook deze week lijkt het stil te worden. De handel in het pond zal waarschijnlijk vooral bepaald worden door ontwikkelingen elders.

Amerikaanse dollar

De angst voor een wereldwijde handelsoorlog verminderde iets toen de VS duidelijk maakte dat Mexico en Canada vrijgesteld worden van de importheffingen op staal en aluminium en dat ook voor andere landen vrijstellingen mogelijk zijn. Het werkgelegenheidsrapport dat afgelopen vrijdag verscheen liet een zeer sterke banengroei zien: mensen kunnen dus toetreden tot de beroepsbevolking. Het werkloosheidspercentage en de lonen veranderen niet veel. Wel liggen de loonstijgingen nog steeds op een veilig niveau, hoger dan de inflatie. Al met al rechtvaardigt het rapport de verwachting dat we in 2018 drie tot vier renteverhogingen gaan zien.

De inflatie is voor de Federal Reserve een van de doorslaggevende factoren bij het bepalen van renteverhogingen. Het inflatierapport dat vandaag uitkomt, zal daarom extra informatie opleveren voor de komende kwartalen.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.