Valutamarkt richt zich deze week op toespraken centrale bankiers

Bijna alle belangrijke valuta bleven vorige week binnen de recente nauwe bandbreedtes. De dollar eindigde lager tegenover andere G10-valuta, maar alle cross-valutaparen eindigden met minder dan 1% verschil ten opzichte van hun beginpunt. De beste prestatie leverde deze week het Britse pond: de munt herstelde zich op basis van economische cijfers die sterker waren dan verwacht.

De bazen van de Bank of England, de Bank of Japan en de Federal Reserve spreken donderdag samen met de centrale bankiers van de ECB in een beleidspanel, dat door de ECB wordt gesponsord. De markten zullen hun uitspraken intensief analyseren op zoek naar aanwijzingen. De inflatiecijfers in de VS die woensdag worden gepubliceerd, leveren waarschijnlijk ook wat volatiliteit op de valutamarkten op. Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De Europese Commissie heeft de rest van de markt eindelijk ingehaald: het is geen verrassing dat zij haar economische groeiprognoses scherp naar boven heeft bijgesteld. In september stegen ook de detailhandelsverkopen in de hele eurozone sterk. Maar dit is geen nieuws meer voor de markten, die voor de komende twee jaar al een groei van meer dan 2% hebben ingeprijsd.

Het beleid van de ECB is veel belangrijker voor de valutamarkten en recente teleurstellingen over de inflatiecijfers maken het onwaarschijnlijk dat de ECB vóór op zijn vroegst medio 2019 de rente zal verhogen. De uitspraken die president Draghi donderdag in het panel doet, zullen deze afwachtende houding waarschijnlijk duidelijk bevestigen en kunnen bearish zijn voor de gemeenschappelijke munt.

Britse pond

De industriële productie groeide in september veel sneller dan economen hadden verwacht; dit werd veroorzaakt door een duidelijke stijging van de output van de maakindustrie. Daarentegen was de output van de bouwsector teleurstellend. De rebound van het pond heeft waarschijnlijk evenveel te maken met de verwachting van de markt, dat de Bank of England volgende week ‘hawkish’ zal communiceren, als met de relatief sterke cijfers.

Naast de deelname van gouverneur Carney aan het ECB-panel donderdag zullen ook drie andere leden van het monetary policy committee (MPC) volgende week toespraken houden. Vrijdag wordt naar verwachting veel duidelijker of de ‘dovish’ marktinterpretatie van de vorige bijeenkomst van de Bank of England terecht was, en of het MPC inderdaad pas op de plaats wil maken na maximaal één extra verhoging, bij rentestanden die de markten ingeprijsd hebben.

Amerikaanse dollar

Er was geen enkel first-tier macro-economisch nieuws uit de VS. Handelaren richtten zich daarom op het lot van het Republikeinse belastingpakket, dat zich een weg door het Amerikaanse Congres baant. Belangrijke ontwikkelingen worden volgende week niet verwacht op dit front, dus zal de dollar volgende week op twee belangrijke gebeurtenissen reageren.

Donderdag geeft voorzitter Yellen verdere aanwijzingen over de renteverwachtingen na een verhoging in december, waar velen op rekenen. Woensdag krijgen we de consumenten-inflatiecijfers voor de maand oktober. Het belangrijkste cijfer zal de stijging van de kernprijzen zijn, dat de volatiele componenten voedsel en energie uitsluit. Dit cijfer staat in de afgelopen paar maanden op 1,7% op jaarbasis. Elke verhoging ten opzichte van dat niveau zou sterke steun voor de dollar betekenen.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

 • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
 • Financiering van uw aankopen
 • Marktkennis en valutadiensten op maat
 • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
 • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Eén gedachte over “Valutamarkt richt zich deze week op toespraken centrale bankiers

 • 15 november 2017 om 20:34
  Permalink

  Wanneer de rente niet omhoog gaat, het drukpersen voor onbepaalde tijd doorgaat en de ECB balans wordt niet verkleind, dan gaat de inflatie omhoog.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.