Valutaoorlog: Hong Kong verdedigt koppeling munt aan Amerikaanse dollar

De centrale bank van Hong Kong hanteert een vaste wisselkoers met de Amerikaanse dollar, zodat $1 altijd gelijk is aan 7,8 HKD. Omdat er altijd enige speling in de wisselkoers zit heeft men een bandbreedte ingesteld van 7,75 tot 7,85. Wanneer de munt verzwakt en boven de 7,85 HKD per $1 komt grijpt de centrale bank in door buitenlandse valuta in te ruilen voor lokale valuta. Zakt de munt onder de 7,75 HKD per $1, dan koopt de centrale bank Amerikaanse dollars in met de eigen munt. Door kunstmatig de vraag naar en het aanbod van de eigen valuta te 'managen' weet de centrale bank de wisselkoers al sinds 1983 vast te zetten op de genoemde 7,8 HKD per $1*.

Door de toenemende vraag naar de valuta uit Hong Kong zakte de wisselkoers richting de 7,75 HKD per $1, een niveau dat in 2009 voor het laatst bereikt werd. De centrale bank greep daarom in met een aankoop van $603 miljoen. Deze ingreep werd afgelopen vrijdag gedaan en stopte de appreciatie van de HKD tegenover de USD. Kenix Lai, een analist van Bank of East Asia Ltd. in Hong Kong, verklaarde het volgende tegenover Bloomberg: “Kapitaal blijft richting Hong Kong stromen, gezien het soepele monetaire beleid in de VS en in Europa. Dat is te zien aan de stijgende aandelenkoersen en vastgoedprijzen. Ik verwacht dat de Monetaire Autoriteit van Hong Kong (HKMA) in de nabije toekomst vaker zal moeten intervenieren omdat de instroom van kapitaal blijft aanhouden.''

Beleidsmakers over de hele wereld zien hoe de Amerikaanse centrale bank de waarde van de Amerikaanse dollar aan het ondermijnen is. Door de geldpers aan te zetten met quantitative easing wordt de Amerikaanse dollar steeds minder waard ten opzichte van andere valuta. Door dit beleid worden producten uit de VS in andere landen goedkoper en wordt het voor Amerikaanse bedrijven makkelijker om hun goederen elders in de wereld te verkopen. Deze manier van welvaart 'stelen' is uitvoerig beschreven door Jim Rickards in zijn boek 'Currency Wars' (2011).

Valutaoorlog

Het actief goedkoper maken van de eigen valuta is omstreden, omdat er ook negatieve gevolgen aan verbonden zijn. Een zwakkere munt raakt de bevolking, omdat hun koopkracht door het duurder worden van importgoederen krimpt. Daaaast maakt een land zich niet populair bij buitenlandse beleggers die hebben geinvesteerd in het land dat de munt actief goedkoper maakt. Stel dat een belegger aandelen of vastgoed bezit dat is uitgedrukt in Amerikaanse dollars en dat rendement oplevert in deze valuta. Als de Amerikaanse dollar over een bepaalde periode met 30% verzwakt tegenover de valuta die de belegger aan het thuisfront gebruikt, dan leveren de bezittingen en cashflows vanuit de VS na conversie richting de eigen valuta opeens veel minder op.

Kort samengevat is een valutaoorlog, waarin verschillende machtsblokken hun munt goedkoper maken om de export te stimuleren, een neerwaartse spiraal waar uiteindelijk (bijna) iedereen de dupe van is. Op elke actie vanuit land A volgt een antwoord vanuit de landen B, C en D. Deze race naar de bodem holt de waarde van de betrokken valuta uit en treft dus vooamelijk de spaarders en de mensen die leven van een vast inkomen.

De Braziliaanse minister van Financien heeft op een recente bijeenkomst van het IMF in Tokio gezworen dat hij zijn land wil afschermen voor het 'zelfzuchtige monetaire beleid' in sommige ontwikkelde landen (waarmee hij vooamelijk doelt op Amerika). Amando Tetangco, de gouveeur van de Filipijnse centrale bank, zei dat de Federal Reserve beperkingen oplegt aan het monetaire beleid in opkomende economieën.

De Federal Reserve wordt vanuit het buitenland steeds vaker bekritiseerd om haar beleid, dat bestaat uit het laag houden van de rente, het manipuleren van de rentecurve (Operation Twist) en het opkopen van schuldpapieren waarvoor de markt aan het opdrogen is. In dit proces ondermijnt de Amerikaanse centrale bank de waarde van de dollar, al is dat de afgelopen vijf jaar nog niet zichtbaar geweest in de US Dollar index. De Federal Reserve verdedigt haar beleid door te veronderstellen dat het banengroei kan opleveren, één van de mandaten waar Beanke zich mee bezig moet houden.

Bloomberg schrijft verder dat ook Europa en Japan de markten ondersteunen met een soepel moentair beleid. Zo kondigde de ECB onlangs een nieuw programma aan om onder bepaalde omstandigheden staatsobligaties op te kopen (OMT) en injecteerde de Bank of Japan voor de zoveelste keer miljarden yen in de economie (¥10 biljoen, omgerekend dus 126 miljard). Ook hanteren de genoemde centrale banken beide al jarenlang een uitzonderlijk lage rente.

Instroom van kapitaal zet wisselkoers onder druk

De vaste wisselkoers tussen de Hong Kong dollar en de Amerikaanse dollar staat onder druk, want terwijl Amerika nog steeds in een diepe crisis verkeert zien de aandelenmarkt en de vastgoedsector in Hong Kong juist een instroom van kapitaal. In andere Aziatische landen zou zich de laatste tijd hetzelfde verschijnsel voortdoen, aldus de Monetaire Autoriteit van Hong Kong (HKMA). Door zwakte in Europa en in de VS stroomt er steeds meer kapitaal richting opkomende economieën in de Zuid-Oost Aziatische regio. Dit geeft een opwaartse druk op de waarde van lokale valuta. De HKMA greep in december 2009 voor het laatst in, toen de Hong Kong dollar ook tegen de bovengrens van 7,75 HKD per $1 liep.

De belangrijkste aandelenindex van Hong Kong, de Hang Seng (HSI), is al met 7,5% gestegen sinds de aankondiging van QE3 door Ben Beanke. Vanaf het dieptepunt op 4 juni staat de HSI inmiddels al 19% hoger. Huizenprijzen in Hong Kong staan inmiddels al boven het oude record van oktober 1997, zo schrijft Bloomberg op basis van data van Centaline Property Agency Ltd. Aandelenfondsen die beleggen in de 'opkomende markten' zagen de afgelopen zes weken een onafgebroken instroom van kapitaal. EPFR Global Research, dat dit soort fondsen in de gaten houdt, registreerde alleen dit jaar al een instroom van $21 miljard in dit type aandelenfondsen.

De Chinese yuan stijgt de laatste jaren ook steeds meer in waarde en bereikte nog niet zo lang geleden het hoogste niveau ten opzichte van de Amerikaanse dollar in 19 jaar tijd. Het aansterken van de Chinese munt geeft volgens Bloomberg beleggers vertrouwen in een sterkere groei van de Chinese economie, wat op haar beurt weer positieve invloed zal hebben op de economie van Hong Kong.

Centrale bank Hong Kong ziet balanstotaal groeien

De Monetaire Autoriteit van Hong Kong zegt dat het ontwikkelingen in de markt nauwlettend in de gaten zal houden. Het balanstotaal van de centrale bank groeit door de meest recente interventie aan tot 153,3 miljard Hong Kong dollar (omgerekend $19,8 miljard) op 24 oktober. Beleidsmakers in Hong Kong hebben aangegeven dat er geen plannen zijn om de koppeling met de Amerikaanse dollar aan te passen of op te schorten.

Biljet van 10 Hong Kong dollars (afbeelding via baileyinbucheon.blogspot.com)

*Van 1998 tot en met 2005 werd een marginaal lagere wisselkoers gehanteerd van 7,75 HKD per $1.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo