Sinds de devaluatie van de Chinese yuan is het bijzonder onrustig geworden op de valutamarkt. Op dit moment richten speculanten zich op de Hong Kong dollar en de Saoedische rial, twee valuta die al jaren gekoppeld zijn aan de Amerikaanse dollar. De Saoedische centrale bank hanteert al sinds 1986 een koppeling tussen de rial en de Amerikaanse dollar, maar volgens sommige analisten is deze koppeling onhoudbaar geworden door de enorme daling van de olieprijs.

De andere munt die onder druk staat door speculanten is de Hong Kong dollar, een munt die al 32 jaar aan de Amerikaanse dollar gekoppeld is tegen een wisselkoers van $7,75 tot $7,85 Hong Kong dollar. Op de valutamarkt kunnen handelaren zich met opties indekken tegen een verandering van de wisselkoers waarop de Hong Kong dollar gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar. De prijs van deze opties is inmiddels gestegen tot het hoogste niveau in meer dan tien jaar tijd, wat betekent dat de markt de kans op een breuk hoog inschat.


We zien de laatste jaren steeds meer muntkoppelingen sneuvelen. Vorig jaar stopte Rusland met het kunstmatig ondersteunen van de waarde van haar munt en begin dit jaar besloot Zwitserland de waardebepaling van de munt aan de markt over te laten.

De volledige versie van dit artikel verscheen eerder op een partner blog.

55tankbusiness0502

Valutaoorlog zet muntkoppelingen onder druk