Veel nieuws biedt dollar kansen

De komende week staat bol van politiek en macro-economisch nieuws en dat kan de dollar flink in de kaart spelen. Vrijdag kunnen we nieuwe cijfers verwachten over de arbeidsmarkt, het Payroll Report, over de maand februari. Bovendien komen de orders voor duurzame goederen en de cijfers over het inkomen van de Amerikanen los. Wij verwachten opnieuw positief economisch nieuws te horen, zoals we al twee maanden hebben gehoord.

Ook zal op vrijdag Fed president Yellen haar laatste speech houden voor de FOMC vergadering van maart. Wij verwachten al met al een bijzonder volatiele periode rondom al dit nieuws en ook een serieuze kans voor een opmars van de dollar waardoor de Amerikaanse munt de week hoger kan afsluiten dan het die begon.

Weinig volatiliteit valutamarkt

Afgelopen week hebben de G10 valuta’s zich opnieuw binnen enge grenzen bewogen. Handelaren waren niet bereid hun nek uit te steken. Ook was er sprake van weinig volatiliteit. De focus verschoof van nieuws van de centrale banken en van macro-economisch nieuws naar de politiek. Opmerkelijk is daarbij dat noch de relatief agressieve toon in notulen van de Federal Reserve, noch de meest optimistische stemming onder zakenmensen in de Eurozone blijvende invloed had op de valutamarkten.

Afgelopen week zagen we een aanzienlijk positieve verrassing bij de PMI index die het sentiment onder zakenmensen aangeeft. In Duitsland staat die nu het hoogst van alle belangrijke economieën in Europa en die in Frankrijk staat nu op het hoogste punt in 70 maanden. Dit is de belangrijkste indicator voor de stand van de Europese economie en duidt ontegenzeggelijk op een groeiversnelling voor de korte termijn.

germany-manufacturing-pmi

Sterke cijfers Duitse inkoopmanagersindex (PMI) voorspellen meer groei (Bron: Trading Economics)

Verkiezingen

Echter, de markt blijft zich helemaal richten op de laatste peilingen in de Franse verkiezingen en, in mindere mate, op die in ons eigen land. De notulen van de Fed die werden gepubliceerd gaven expliciet aan dat er ‘tamelijk snel’ nieuwe renteverhogingen te verwachten zijn. Op de rentemarkten wordt dat geïnterpreteerd als een verhoging in mei of juni, maar wij denken dat de kans op een verhoging in maart onderschat wordt, gegeven de positieve verrassingen op de arbeidsmarkt en de sprong omhoog in de inflatie.

Peso stoomt op

De Mexicaanse peso deed het afgelopen week veruit het beste en heeft inmiddels in feite het hele verlies sinds de Amerikaanse verkiezingen van afgelopen november ingelopen. De trigger was de aankondiging door de centrale bank, de Banxico, van maatregelen die de lokale valuta moeten ondersteunen. Wij blijven sceptisch over de kans dat het herstel blijvend zal zijn, gezien de aanzienlijke onzekerheid over de Mexicaanse handels- en investeringspositie door Trump’s onvoorspelbare protectionisme.

Door: Enrique Díaz-Álvarez (Ebury)

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.