Venezuela op het randje van hyperinflatie?

De waardedaling van de Venezolaanse munt begint zorgwekkende vormen aan te nemen. Het jaarlijkse inflatiecijfer kwam uit op een astronomische 39,6%, dicht bij de grens van 40% inflatie die Goldman Sachs gebruikt voor de definitie van hyperinflatie. Venezuela heeft alle stadia van een valutacrisis doorlopen…

We hebben alle klassieke kenmerken van een valutacrisis voorbij zien komen…

En nu begint de situatie echt uit de hand te lopen. Volgens analisten zal de Venezolaanse economie dit jaar met 1% krimpen, nadat ze in het eerste kwartaal een groei van slechts 0,7% liet zien. Maatregelen om de prijsinflatie onder de duim te houden hebben averechts gewerkt, want door de prijscontrolers zijn producten alleen maar schaarser en duurder geworden.

De regering heeft maximumprijzen opgelegd, prijzen die in veel gevallen lager liggen dan de productiekosten. Daardoor zijn bedrijven veel minder gaan produceren, met als gevolg een schaarste met nog hogere prijzen. Nicolas Maduro, de president van Venezuela, geeft de bevolking de schuld van het tekort aan bloem, mais, suiker en toiletpapier. Hij beschuldigde de bevolking ervan teveel te eten (echt waar!).

Olie

De economie van Venezuela bleef lang overeind door de export van olie. Die export leverde Amerikaanse dollars op, harde valuta waarmee het land haar import kon financieren. Maar omdat er jarenlang onvoldoende werd geinvesteerd in de infrastructuur en de installaties is de olieproductie sterk teruggelopen. De situatie is zelfs zo slecht dat Venezuela olie moet importeren om aan de binnenlandse vraag te voldoen.

President Maduro zei dat de huidige crisis in Venezuela van tijdelijke aard is. Elias Eljuri van het Venezolaanse Bureau voor de Statistiek zei dat de inflatie in juli weer gaat dalen en dat er geen structureel probleem is met de economie van het land. Het is de vraag of er nog iets te redden valt. De vicieuze cirkel van een valutacrisis is moeilijk te doorbreken, zeker als de overheid blijft vasthouden aan een beleid van loon- en prijscontroles.

Inflatie in Venezuela, grafiek van Quartz

2 gedachten over “Venezuela op het randje van hyperinflatie?

 • 19 juli 2013 om 15:58
  Permalink

  “De regering heeft maximumprijzen opgelegd, prijzen die in veel gevallen hoger liggen dan de productiekosten.”

  Ja, dus???
  Niets aan de hand, bedrijven maken dus nog winst over de produkten en
  schaarste zou dan niet aan de order hoeven te zijn.
  Of kan het zijn dat uw artikel niet klopt? hoger=lager???

  Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.