Terwijl de bevolking van Venezuela gebukt gaat onder een verschrikkelijke hyperinflatie houdt president Maduro zich liever bezig met luchtige zaken. Sinds kort presenteert hij een nieuw radioprogramma over salsamuziek en dans, waarin hij vooral een optimistisch geluid wil laten horen. Toch valt het initiatief bij velen in slechte aarde, omdat het illustreert hoe groot de kloof is tussen de bevolking en de president.

Tijdens zijn show, die soms ook op de landelijke televisie wordt uitgezonden, danst Maduro met zijn vrouw en vertelt hij over de geschiedenis van de salsamuziek. Ook maakt hij van de gelegenheid gebruik om zijn politieke opponenten een hak te zetten. Zo droeg hij het liedje ‘You’re crazy, you’re crazy, but I’m cool’ op aan zijn politieke aartsrivaal Henry Ramos en associeerde hij het liedje ‘Vagrant’ met oppositieleider Henrique Capriles.

Hyperinflatie in Venezuela

De salsamuziek is erg populair in Venezuela, maar zijn optreden op radio en televisie roept op dit moment vooral irritaties op bij een groot deel van de 30 miljoen inwoners van het Zuid-Amerikaanse land. Door de hyperinflatie is het voor velen van hen een uitdaging geworden om de eindjes aan elkaar te knopen. Lege winkelschappen, demonstraties en geweld zijn immers aan de orde van de dag. Miljoenen mensen verhongeren en slaan maaltijden over, omdat levensmiddelen bijna onbetaalbaar zijn geworden.

Volgens oppositieleider Capriles probeert Maduro met zijn radioprogramma de economische problemen te maskeren: “Hij zou een beetje meer respect moeten tonen voor de bevolking van Venezuela. Het is niet zijn rol om een entertainer te zijn.”

Voordat het muziekprogramma van Maduro werd uitgezonden was de premier al gemiddeld 30 minuten per dag te zien of te horen op radio en televisie. Daarmee treedt hij al vaker naar de voorgrond dan zijn voorganger Hugo Chavez. Die was gemiddeld 20 minuten per dag te zien of te horen op de landelijke radiostations en televisiezenders.

maduro-wikipedia

Terwijl de bevolking crepeert onder hyperinflatie maakt president Maduro een vrolijk muziekprogramma (Foto van Wikipedia)