Verkoop dollar en shutdown Amerikaanse overheid houden aan

De duikvlucht van de dollar was vorige week niet te stoppen, zelfs niet door de goede cijfers uit de VS en de veel zwakkere cijfers uit de eurozone. De koers van de greenback daalde ten opzichte van alle andere G10-valuta. De grondstoffenvaluta – de Noorse kroon en de Australische, Nieuw-Zeelandse en Canadese dollars – voerden de lijst aan. Deze valuta werden gesteund doordat het jaar bij de grondstoffenprijzen heel goed begon.

De Federal Reserve deed ‘dovish’ uitspraken, waardoor de somberheid richting jaareinde grotendeels van de financiële markten leek te verdwijnen. Beleggers zijn nu volop risicovolle activa aan het inkopen en geven dit vooralsnog als reden op voor de verkoop van Amerikaanse dollars.

In de tweede week van de maand zijn er meestal weinig cijfers die de markt in beweging brengen. Ook zijn er geen kritieke bijeenkomsten van centrale banken. De politiek zal op de valutamarkten alle aandacht krijgen. Handelaren zullen hun aandacht richten op de shutdown van de Amerikaanse overheid en de parlementaire stemming over de terugtrekkingsovereenkomst.

Naast het macro-economische nieuws willen wij graag mededelen dat Ebury op de eerste plek is geëindigd voor zes valutaparen in de ‘Bloomberg FX Forecast Accuracy Rankings’ in Q4 2018, waaronder het prestigieuze EUR/USD paar! Hieronder de belangrijkste valuta in detail.

Euro

De macro-economische cijfers uit de eurozone blijven een neerwaartse verrassing. De teleurstellende industriële productie in november kan misschien toegeschreven worden aan het feit dat autofabrikanten zich aan het voorbereiden zijn op de wijziging van de uitstootnormen, maar de belangrijkste PMI-indicatoren lieten in januari géén rebound zien. De vertegenwoordigers van de ECB zullen in hun uitspraken in de komende weken dus waarschijnlijk heel duidelijk ‘dovish’ worden.

De kracht van de euro is gezien deze negatieve cijfers opvallend. We vragen ons af of dit, in ieder geval voor een deel, wordt veroorzaakt door de tekenen van institutioneel verval in de VS onder de regering-Trump, en dan met name de shutdown van de Amerikaanse overheid en het feit dat men zich duidelijk géén zorgen maakt over de gevolgen daarvan.

Britse pond

De recente nederlagen van de Britse regering in het parlement zijn eigenlijk goed nieuws voor het pond, want de kans op een rampzalige Brexit zonder deal wordt hierdoor aanzienlijk verkleind. Zowel Theresa May als Jeremy Corbyn gaven in het weekend aan dat zij dat resultaat niet zullen accepteren. Wij denken daarom dat het opschuiven van de deadline van 29 maart nu echt het hoofdscenario begint te worden.

Het Huis van Afgevaardigden stemt dinsdag over het akkoord en het is vrijwel zeker dat dit door een grote meerderheid zal worden afgewezen. De markten hebben dit al volledig ingeprijsd, dus de reactie van het pond zal bepaald worden door de manier waarop de politiek direct na de stemming reageert.

Amerikaanse dollar

Na de recente ‘dovish’ uitspraken van de Federal Reserve prijzen de markten nu nog maar een kans van 20% in op één enkele renteverhoging in 2019. Dit wijst er deels op dat men zich steeds meer zorgen maakt over de shutdown van de Amerikaanse overheid, die voor het eerst in de geschiedenis een vierde week ingaat. Dit is een teken van ernstige institutionele zwakte in de VS.

Ook betekent deze ontwikkeling dat belangrijke macro-economische cijfers helemaal niet gepubliceerd zullen worden, wat de onzekerheid en het algemene negatieve sentiment rond de Amerikaanse dollar nog zal vergroten. Er is nog geen uitweg uit deze impasse en wij verwachten dat de koers van de Amerikaanse dollar zal blijven zakken, vooral als de cijfers uit de eurozone ook maar enigszins op een rebound wijzen.

Door: Enrique Diaz-Alvarez

Enrique Diaz-Alvarez is chief risk officer en staat aan het hoofd van het analistenteam van Ebury in New York. Vanwege zijn gedrevenheid, passie en gedegen kennis, wordt Enrique door Bloomberg erkend als een van de meest accurate voorspellers van de marktbewegingen.

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.