Verschillende Amerikaanse staten willen alternatief geldsysteem naast de dollar

Begin deze maand berichtte CNN dat in dertien Amerikaanse staten, waaronder Minnesota, Tennessee, Iowa, South Carolina en Georgia, er voorstellen zijn ingediend voor alteatieve geldsystemen. De voorstellen moeten nog goedgekeurd worden door de staten, maar zouden de weg kunnen openen naar het gebruik van alteatief geld dat zijn waarde ontleent aan een bepaald gewicht aan goud of zilver of aan een beloftes voor een bepaalde hoeveelheid arbeid of producten. Drie jaar geleden waren er nog maar drie Amerikaanse staten waar voorstellen voor alteatieve geldsystemen werden gedaan, aldus CNN.

“In het geval van hyperinflatie, een depressie of een andere economische calamiteit gerelateerd aan het Federal Reserve systeem worden de financien van de individuele staten ook direct in chaos gestort”, aldus de Republikeinse vertegenwoordiger Glen Bradley van de staat North Carolina die vorig jaar een verzoek tot een alteatief geldsysteem indiende. De Amerikaanse wetgeving heeft alteatieve geldsystemen die op grote schaal gebruikt kunnen worden naast de Amerikaanse dollar verboden, maar de grondwet schrijft voor dat alleen goud en zilver als wettig betaalmiddel gebruikt moeten worden. Op basis van dat gegeven onderzoeken verschillende staten nu de mogelijkheid om de constitutie in ere te herstellen en goud en zilver weer terug te brengen in circulatie, naast de Amerikaanse dollar die door de Federal Reserve wordt uitgegeven.

Gold Eagle en Silver Eagle munten verhandelen tegen marktwaarde

Daar komt natuurlijk bij dat de Amerikaanse dollar veel reputatieschade heeft geleden door het beleid van de centrale bank en de manier waarop de overheid met geld strooit. Goud en zilver weten hun waarde te behouden en zouden daarom ook een plekje verdienen in het reguliere betalingsverkeer. In maart 2011 werd in de staat Utah al een wet aangenomen die het mogelijk maakt om de gouden en zilveren munten van de US Mint (de Gold Eagle en Silver Eagle) tegen de marktwaarde te gebruiken in het betalingsverkeer. De marktwaarde van een gouden muntstuk van 1 troy ounce is op moment van schrijven ongeveer $1750, terwijl een zilveren Eagle muntstuk van 1 troy ounce een marktwaarde van ongeveer $36 heeft. Dat is veel hoger dan de waarde die op de munt staat, namelijk $20 voor een gouden en $1 voor een zilveren muntstuk. Door de muntstukken tegen de marktwaarde te verhandelen en de 'capital gains tax' op de gouden en zilveren munten te schrappen kan de Gold Eagle en de Silver Eagle net als geld functioneren in het betalingsverkeer.

De voorstanders van de invoering van goud en zilver als geld verwijzen naar eerdere valutacrisis, zoals de hyperinflatie in Zimbabwe. Daar werd teveel geld gedrukt door de centrale bank, met als gevolg dat het waardeloos werd. Eerst gaat het heel geleidelijk, maar op een gegeven moment valt het vertrouwen weg en komt de inflatie in een stroomversnelling. Als de hyperinflatie eenmaal in gang is gezet is het een zichzelf versterkend fenomeen dat niet meer gestopt kan worden. Het geld wordt in een paar maanden tijd compleet waardeloos, omdat niemand het meer wil bewaren en het zo snel mogelijk weer uitgeeft.

Valutacrises zijn van alle tijden, goud en zilver blijft

Volgens Kent Lambert, een Republikeinse vertegenwoordiger uit de staat Texas, heeft vrijwel ieder land in de geschiedenis wel eens een grote schuldencrisis gehad, die vaak werd aangepakt door meer geld in circulatie te brengen en daarmee de waarde te ondermijnen. Lambert is van mening dat ook Amerika niet immuun is voor een valutacrisis, waardoor hij achter het ingediende voorstel staat om gouden en zilveren munten van de Amerikaanse U.S. Mint weer te gebruiken voor het betalingsverkeer.

Goud en zilver hebben al een lange geschiedenis als geld, een geschiedenis die we in de afgelopen decennia overboord hebben gezet en hebben vervangen door een systeem dat op niets anders dan vertrouwen is gebaseerd. Vertrouwen de overheid en de centrale bank, die de waarde van het geld beheren door te schuiven met bijvoorbeeld de rente, de kapitaaleisen en wetgeving voor banken ten aanzien van kredietverstrekking.

Ook goudhandelaar Charlie Rockney ziet de belangstelling voor goud en zilver toenemen, omdat deze metalen pijnlijk duidelijk maken hoe slecht de Amerikaanse centrale bank zich aan haar doelstelling van prijsstabiliteit weet te houden. Rockney weet ook dat goud en zilver altijd hun waarde behouden en dat de $20 die op de munt staat niet meer gelijk is aan een bankbiljet van $20 van de Federal Reserve, zoals dat vroeger nog wel het geval was onder de goudstandaard.

De aanwezigheid van een tweede geldsysteem om op terug te vallen kan veel leed en chaos besparen, omdat men zelf de overstap kan maken naar goud en zilver of kan kiezen voor een spreiding tussen Amerikaanse dollars en edelmetalen. In beide gevallen dekt men zich in tegen een mogelijke dollarcrisis. De Republikein Lambert verwacht niet dat mensen direct masaaal over zullen stappen op goud en zilver in het betalingsverkeer, maar het zal ze in ieder geval meer zekerheid geven om te weten dat er een alteatief is voor de dollar dat net zo makkelijk uitgewisseld kan worden tussen personen en bedrijven.

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *