Wat heeft 12,5 jaar euro ons gebracht? – 24 karaat

In 1992 werd in Maastricht besloten dat er een gezamenlijke Europese munt zou komen: de euro. Vanaf 4 januari 1999 werden beurskoersen, de waarde van obligaties en opties aan de beurs al weergegeven in euro’s, maar het duurde nog tot begin 2002 voordat de Europese bevolking de fysieke munten en biljetten in handen zou krijgen en de euro zijn volledige introductie maakt. De munt werd in dat jaar gelanceerd in 12 verschillende landen. We zijn nu 12,5 jaar en een grote financiële crisis verder, dus het is tijd om de balans op te maken.  

Marketupdate blikt met een aantal gastschrijvers terug op deze periode. Wat heeft de gemeenschappelijke munt ons gebracht? En was er eigenlijk wel een alternatief? En hoe ziet de toekomst van de munt eruit? In het tweede deel stellen we deze vragen gastschrijver 24 karaat, die eerder dit jaar tal van artikelen schreef over goud en het geldsysteem. Klik hier voor het dossier met alle bijdragen van 24 karaat.

Wat heeft 12,5 jaar euro ons gebracht? – 24 karaat

1. De euro bestaat nu 12,5 jaar en heeft de grootste financiële crisis sinds de jaren dertig doorstaan. Had u dat verwacht?

24 karaat: Ja,…want een munt verdwijnt niet zo vlug. Maar de chronische munt-krisis(en) is bijlang na nog niet afgelopen.

2. De gemeenschappelijke munt werd in 2002 in twaalf verschillende landen geïntroduceerd. Inmiddels maken 18 landen gebruik van de munt en de verwachting is dat meer landen zich bij de muntunie willen aansluiten. Is de euro daarmee een succes?

24K: Het succes van de € kan alleen gemeten worden aan het behoud/verlies van z’n koopkracht.

3. Kun u begrijpen dat steeds meer landen zich aan willen sluiten bij de euro?

24K: Natuurlijk wil iedereen komen schuilen binnen de muren van de € versterkte burcht.

4. De Europese centrale bank zegt dat ze prijsstabiliteit nastreeft en volgens Klaas Knot is ze daarin nog succesvoller geweest dan de Bundesbank in het tijdperk voor de euro. Herkent u zich in de uitspraak van Knot?

24K: Totale onzin.

5. De wisselkoers van de euro tegenover de dollar staat op dit moment veel hoger dan tijdens de introductie van de euro. Wat zegt dat volgens u?

24K: Voorlopig dikteert het $-regime nog steeds de €-$ wisselkoers.

6. Hoe zou Europa door de financiële crisis zijn gekomen als er geen euro was en alle landen hun eigen munt hanteerden?

24K: Het drama zou dan al aan z’n ontknoping zijn.

7. Voorstanders van de euro zeggen dat de gemeenschappelijke munt geboren is vanuit de wens van vrede en welvaart binnen Europa. Hoe ziet u dat?

24K: Een immer konvergerend Euroland is een goede zaak. Spijtig van de vele zwakheden die nog steeds niet verholpen kunnen worden (politieke unie)

8. De euro is de eerste valuta die niet alleen haar koppeling aan goud, maar ook haar koppeling aan de natiestaat verbroken heeft. Dat betekent dat de goudprijs vrij kan bewegen en dat landen geen mogelijkheid hebben ‘de geldpers aan te zetten’. Wat vind u daarvan?

24K: Dat principe is in theorie perfekt. In de praktijk funktioneert het nog steeds niet.

9. Terwijl andere centrale banken zoals de Federal Reserve en de Bank of England een stimulerend monetair beleid voeren is de ECB geneigd juist zo min mogelijk te doen. Wat vindt u van de aanpak van de ECB?

24K: De ECB is in feite reeds ver-FED.

10. Wat wordt volgens u de grootste uitdaging voor de euro in de komende 12,5 jaar?

24K: Behouden van de koopkracht voor alle Eurolanders.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *