Wil China het IMF overbodig maken?

Landen die in de problemen komen zijn voortaan niet meer aangewezen op hulp van het IMF, want ook China is bereid een helpende hand toe te reiken. Het land beschikt over heel veel dollarreserves en is bereid deze uit te lenen aan landen die juist een tekort aan dollars hebben om hun rekeningen te betalen, zo bericht Bloomberg.

Zo verstrekte China in oktober $2,3 miljard aan Argentinië middels een valutaswap en leende ze afgelopen maand $4 miljard uit aan Venezuela. Beide landen waren in de problemen gekomen en kampten met een tekort aan dollars. Door de Chinese hulp hoeven deze landen niet meer aan te kloppen bij het IMF, een significante trendbreuk met de afgelopen decennia. Ook Rusland kan aanspraak maken op hulp van China, want beide landen bereikten onlangs overeenstemming over de uitbreiding van een valutaswap tot $24 miljard.

IMF of China?

In het verleden waren landen min of meer overgeleverd aan het IMF als ze betalingsproblemen hadden. Het IMF verstrekte nieuwe leningen, met als voorwaarde dat er bepaalde hervormingen werden doorgevoerd. Volgens analisten hebben de Chinezen vooral interesse in de grondstoffen van de landen die ze een helpende hand toereiken.

Terwijl de pro-Westerse regering van Oekraïne dit jaar een lening van $17 miljard van het IMF accepteerde klopten Argentinië, Venezuela en Rusland dit jaar voor hulp bij China aan. Deze landen hebben een minder goede verstandhouding met de VS en laten zich liever niet helpen door een instituut dat vooral Westerse belangen behartigt.

Sterke dollar

De sterke dollar brengt opkomende landen in de problemen. Leningen in dollars worden steeds duurder, evenals de import van goederen uit het buitenland die in dollars afgerekend worden. Zo lang de dollar de wereldreservemunt is moet je als land voldoende reserves in deze valuta aanhouden. Landen die dat niet doen zijn een makkelijke prooi. Nu China haar dollarreserves aanspreekt kan ze probleemlanden een alternatief bieden.

china-jinping

China is bereid de rol van het IMF als ‘lender of last resort’ over te nemen (Foto van Bloomberg door SeongJoon Cho)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Wil China het IMF overbodig maken?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tijdelijk 1000 euro gratis trading fees bij onze favo exchange...

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders