De zwakke bbp-cijfers uit de Verenigde Staten waren vorige week een excuus om dollars te verkopen, waardoor de munt daalde tegenover elke andere G10-valuta. Aangezien de toon van het FOMC optimistisch was en de zwakke cijfers voornamelijk veroorzaakt werden door tijdelijke factoren, kan de verkoopgolf waarschijnlijk worden toegeschreven aan winstnemingen na de sterke stijging van de dollar in juli. De koersdaling van de dollar was het meest duidelijk ten opzichte van de yen. De Bank of Japan stelde de markt opnieuw teleur door geen radicale beleidsveranderingen door te voeren. De centrale bank verdubbelde weliswaar aan aankopen van ETF’s, maar de rente bleef ongewijzigd.

Nu de vergaderingen van de Federal Reserve en de Bank of Japan achter ons liggen verschuift de aandacht naar de Bank of England op donderdag en het belangrijke arbeidsrapport in de VS op vrijdag. Tijdens de zomermaanden kunnen valutaschommelingen op de markten soms overdreven zijn, dus verwachten we tegen het weekend wat volatiliteit op de valutamarkt.
Euro

Het was een erg rustige week waarin de euro goed presteerde. De zwakke cijfers uit de VS en een IFO investeerdersonderzoek in Duitsland konden de aandacht afleiden van de impact van het Brexit-referendum. Ook het nieuws op vrijdag dat regelgevende instanties het niet te moeilijk zullen maken bij de stresstest van Europese banken had geen zichtbare impact op de gemeenschappelijke munt. Deze week wordt opnieuw weinig opzienbarend macro-economisch nieuws uit de eurozone verwacht. We verwachten daarom dat de euro grotendeels zal reageren op nieuws uit andere regio’s, namelijk de vergadering van de Bank of England op donderdag en het Amerikaanse arbeidsrapport op vrijdag.

Amerikaanse dollar

In de Verenigde Staten was het een drukke week die helaas niet positief was voor de Amerikaanse dollar. Wij denken echter dat het eerder te maken had met het nemen van de winst gezien het einde van de maand in plaats van een fundamentele herwaardering van de Amerikaanse economische vooruitzichten. De notulen van het FOMC waren woensdag vrij optimistisch. Zo optimistisch zelfs dat elke afwijking van de vorige notulen op betere verwachtingen wees. De groei van het tweede kwartaal lag ver beneden de verwachtingen, op 1,2% tegenover de voorspelde 2,5%. Wat moet worden meegenomen is de tijdelijk lage voorraad, die grotendeels verantwoordelijk is voor de zwakke uitkomst. Daarom verwachten we dat dit verschil goedgemaakt zal worden in de volgende kwartalen.

Britse pond

Afgelopen week was er weinig nieuws uit het Verenigd Koninkrijk, buiten enkele onderzoeken die een verslechtering van het zakelijk en consumentenvertrouwen aantonen. Het pond was daarom ook de slechtst presterende G10-valuta na de Amerikaanse dollar. Deze week zal cruciaal worden voor het pond, aangezien de Bank of England op donderdag vergadert.

De overgrote consensus verwacht een renteverlaging van 25 basispunten. Martin Weale’s verruimingsgezinde verklaring van afgelopen week leek dit te bevestigen, maar de vraag is in hoeverre extra maatregelen aangekondigd zullen worden. Wij verwachten tevens een uitbreiding van minstens £100 miljard van het aankoopprogramma. Momenteel is het onduidelijk in welke mate de markten dit hebben ingeprijsd, dus we verwachten veel volatiliteit tegen het einde van de week.

short-sterling

Valutahandelaren gaan massaal short op Britse pond (Bron: Reuters, grafiek via twitter)

Over Ebury:

Ebury maakt internationale markten toegankelijker met valutadiensten op maat en flexibel handelskrediet voor ondernemingen. Ebury werkt samen met ruim 12.000 organisaties en verricht 12 miljard euro aan valutatransacties in 140 verschillende valuta. Het bedrijf heeft kantoren in het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Spanje en Polen. De speerpunten van Ebury:

  • Financiële diensten die normaal zijn voorbehouden aan grote multinationals
  • Financiering van uw aankopen
  • Marktkennis en valutadiensten op maat
  • Ons netwerk van liquidity providers en intermediaire banken
  • Transacties in ruim 140 verschillende valuta

Meer informatie op www.ebury.nl