Zambia streept drie nullen van kwacha bankbiljetten

De Zambiaanse minister van Financiën Alexander Chikwanda lanceerde de nieuwe bankbiljetten en muntstukken en verzekerde de bevolking ervan dat deze stap gezet is om de munt weer een solide basis te geven na een periode van depreciaties en inflatie. “De herziening van de kwacha is bedoeld om de inflatoire spiraal aan te pakken, die er door de jaren heen voor gezorgd heeft dat de waarde van de munt naar ontoelaatbare niveaus kon zakken. De geldontwaarding was niet kosten-neutraal meer voor de economie”, aldus Chikwanda.

Zambia, de grootste producent van koper ter wereld, zag in de afgelopen jaren de inflatie weer iets afnemen. In 2009 was de officiele inflatie 9,9%, in 2011 was het gezakt tot 7,2%. Chikwanda voegde er het volgende aan toe: “De beslissing [om drie nullen van de bankbiljetten weg te strepen] werd kracht bij gezet door de regering, die ervan overtuigd is dat de waarde van de valuta als ruilmiddel hersteld kan worden.”

De oude kwacha zal een half jaar blijven bestaan naast de nieuwe kwacha. Onderstaande tabel uit een document van de Zambiaanse centrale bank laat zien welke oude biljetten op gelijke voet staan met welke nieuwe biljetten en muntstukken. Vanaf 30 juni 2012 mag de oude kwacha niet meer gebruikt worden als wettig betaalmiddel. Wel kan men nog drie jaar lang oude kwacha bankbiljetten opvragen bij de Zambiaanse centrale bank en bij diverse commerciële banken in het land. De Zambiaanse minister van Financiën riep de bevolking op om niet in paniek te raken als ze hun oude bankbiljetten inruilen voor de nieuwe met kleinere getallen. De nieuwe bankbiljetten zijn tevens voorzien van extra beveiligingskenmerken, zodat ze moeilijker te vervalsen zijn.

Voor de geïnteresseerden heb ik twee documenten van de Zambiaanse centrale bank, die betrekking hebben op de nieuwe kwacha. Die kunt u hier en hier downloaden (PDF).

Vergelijkingstabel van oude en nieuwe kwacha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.