Zes banken experimenteren met blockchain valuta

Zes banken hebben zich aangesloten bij een nieuw project van de Zwitserse bank UBS om een digitale munt op basis van blockchain in omloop te brengen. Barclays, Credit Suisse, HSBC, maar ook kleinere banken als de Canadian Imperial Bank of Commerce, MUFG en State Street doen mee aan de ontwikkeling van de zogeheten ‘utility settlement coin’ (USC).

De USC zal bij alle aangesloten banken rechtstreeks inwisselbaar zijn voor tegoeden in de officiële valuta. Deze nieuwe virtuele munt moet eind 2018 gelanceerd worden, zo verklaarde het hoofd van de fin-tech afdeling van UBS tegenover de Financial Times.

De Zwitserse bank presenteerde het concept voor het eerst in september 2015, toen in samenwerking met het blockchain-bedrijf Clearmatics en met andere banken als Deutsche Bank en Santander. Maar nu meer banken meedoen lijkt het initiatief een grotere kans van slagen te hebben.

Met deze nieuwe munteenheid op basis van de blockchain technologie kunnen klanten van de deelnemende banken rechtstreeks en zonder vertraging betalingen verrichten, tegoeden die de banken één op één omwisselen voor echt geld.

Virtuele munteenheid

Met deze nieuwe virtuele munt op basis van blockchain technologie stappen ook banken in de wereld van Bitcoin, Ethereum en Litecoin. Wat deze technologie bijzonder maakt is dat er geen centraal punt is waar alle transacties verwerkt worden, omdat alle transacties binnen het netwerk zelf gevalideerd worden. Een geldsysteem op basis van blockchain maakt het dus mogelijk om rechtstreeks betalingen te verrichten, zonder tussenkomst van een bank.

Als het experiment van UBS een succes wordt kan de nieuwe virtuele munt door meer banken geïmplementeerd worden. Toch is UBS niet de enige bank die met deze technologie bezig is, want ook centrale banken onderzoeken de mogelijkheden van geld op basis van de blockchain technologie.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Zes banken experimenteren met blockchain valuta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *