Zweden overweegt elektronisch geld

De centrale bank van Zweden overweegt de invoering van elektronisch geld als vervanging voor munten en bankbiljetten, zo schrijft de Wall Street Journal. In een toespraak zei Cecilia Skingsley, vice-gouverneur van de centrale bank, dat het gebruik van contant geld in Zweden veel sneller afneemt dan in andere landen en dat het land daarom het initiatief moet nemen in het ontwikkelen van nieuwe betaalsystemen.

“Hoe minder wij in Zweden gebruik maken van bankbiljetten en munten, hoe duidelijk het wordt dat de Riksbank moet onderzoeken of we elektronisch geld moeten invoeren als aanvulling op het geld dat we vandaag de dag hebben. Dit is iets wat compleet nieuw is voor centrale banken en waar geen voorbeeld voor is dat we kunnen volgen”, aldus centraal bankier Skingsley.

Elektronisch geld

De Zweedse centrale bank gaat nu onderzoeken aan welke technologische, wettelijke en politieke voorwaarden een nieuw soort elektronisch geld moet voldoen. Ook moet nog bepaald worden of het nieuwe elektronische geld op een rekening bijgehouden zal worden of dat het een digitaal overdraagbare eenheid wordt die – net als contant geld – zonder tussenkomst van de centrale bank verhandeld kan worden. Dat laatste is mogelijk met de veelbelovende blockchain technologie, waar we eerder al een artikel over publiceerden op Marketupdate.

Het verschil tussen giraal geld en het elektronische geld waar de Zweedse centrale bank nu over nadenkt is dat je een andere tegenpartij hebt. Alle betalingen die je op dit moment doet met je bankpas, computer of mobiele telefoon worden verwerkt in de systemen van commerciële banken. Alle banktegoeden zijn claims op commerciële banken, terwijl het elektronische geld – net als munten en bankbiljetten – door de centrale bank in omloop wordt gebracht.

Blockchain

Met elektronisch geld op basis van blockchain technologie kan het betalingsverkeer losgekoppeld worden van commerciële banken. Betalingen kunnen dan via het internet rechtstreeks tussen individuen plaatsvinden.

Een dergelijk geldsysteem brengt ook weer nieuwe risico’s met zich mee. In tijden van onzekerheid zal men de voorkeur geven aan het elektronische geld van de centrale bank boven het ’traditionele’ girale geld dat op een bankrekening staat. Daardoor komen commerciële banken onder druk te staan.

Een andere reden tot zorg is de privacy, want hoe weet je zeker dat elektronische betalingen niet getraceerd en opgeslagen worden? En hoe lang duurt het dan nog voordat bankbiljetten en munten volledig afgeschaft worden en we naar een cashloze maatschappij gaan?

swedish-krona

Hoe lang blijven de Zweden deze bankbiljetten nog gebruiken?

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders