Zweden neemt afscheid van contant geld

In Zweden wordt er nauwelijks nog contant geld gebruikt. Terwijl in de Eurozone en in de VS respectievelijk 9,8% en 7,2% van alle betalingen nog met contanten wordt afgehandeld ligt dat percentage in het Scandinavische land op amper 2,7%. Zweden lijkt vastberaden om het gebruik van contant geld verder terug te brengen, want in september kregen alle verkopers van de daklozenkrant nog een elektronische kaartlezer. Dat was hard nodig, aangezien de Zweden steeds minder contant geld op zak hebben en de daklozen daardoor simpelweg opbrengsten misliepen met de straatverkoop.

De drie grootste banken van Zweden accepteren ook al geen cash meer aan het loket. Wie geld wil overmaken is dus aangewezen op bankpasjes, internetbankieren en betalingen via de mobiele telefoon. Het ontmoedigen van contant geld lijkt te werken, want de afgelopen twaalf maanden werden pinautomaten waar men contant geld kan opnemen 11% minder gebruikt dan het jaar daarvoor. Ook werd er 7% minder contant geld afgehaald bij de bank. Supermarkten en winkels kregen gedurende deze periode 11% meer digitale betalingen te verwerken.

Contant geld raakt uit de gratie

Het verdwijnen van contant geld in de Zweedse economie geeft het vertrouwen weer dat de Zweden hebben in het financiële systeem en in de technologie, zo stelt Bengt Nilervall van de Zweedse handelsfederatie. Opvallend genoeg is de centrale bank van het land nog met meest terughoudend met de cashloze maatschappij. Er moet altijd een noodplan gereed zijn dat in werking kan treden als het elektronische betalingsverkeer om wat voor reden dan ook niet functioneert.

Er zijn ook voordelen aan een maatschappij waarin weinig contant geld gebruikt wordt. Het Belgische Express refereert naar een bankovervaller die in april met lege handen bleef staan, omdat de bank geen contant geld meer accepteerde.

Contant geld steeds minder populair in Zweden

Contant geld steeds minder populair in Zweden

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

6 gedachten over “Zweden neemt afscheid van contant geld

 • Dat is precies wat de banken willen. Als er geen cash geld meer is dan kun je het ook niet meer in je oude sok stoppen. Op dat moment zit iedereen gevangen bij zijn bank en kun je nergens heen. Op dat moment zullen banken beginnen om u rente te laten betalen over u spaargeld….. lees Larry Summers de man die was aangewezen als opvolger van Bernanke maar die zich heeft teruggetrokken.

  Beantwoorden
 • Dat is ook waar ik me het meest tegen verzet. Op zich vind ik het heel handig om altijd te pinnen en via internetbankieren te betalen, maar mijn spaarvermogen vertrouw ik liever niet toe aan de bank.

  Beantwoorden
 • Tuurlijk, handig en veilig. Zeker voor winkeliers. Overheid vindt het helemaal prachtig. Die willen sowieso alles controleren van de burger en dan wel helemaal wat ‘ie doet met z’n geld. Orewell 1984?? We zijn al heel veel verder dan dat!!! Best angstig

  Beantwoorden
 • klaas jacob

  Ja dat is wel erg. want ik zie hier een totale controle plaat
  zo als in de bijbel staat geschreven niemand kan kopen of verkopen met het nummer. Ja Kees Jam het is heel angstig. We moeten niet wel pas op de plaats maken.Graag nog die ouwe sok/ rel : 0224799820 of 0617167595 email :[email protected]

  Beantwoorden
 • Jos Parlevliet

  Ik ben van mening dat het cash geld niet meer van deze tijd is.
  We leven in een tijd van internetbankieren, pinnen en chippen.
  Het voordeel van het verdwijnen van cash geld is dat de criminaliteit
  denk ik sterk zal afnemen.
  Geldautomaten zouden dan ook kunnen verdwijnen.

  Beantwoorden
  • In hoofdlijnen ben ik het met je eens. Digitaal bankieren is toch het meest efficiënt en ik vind het persoonlijk ook het meest gebruiksvriendelijk. Toch is het prettig om een deel van je vermogen buiten het banksysteem te kunnen houden in iets dat niet ‘bijgedrukt’ kan worden. Het verleden heeft uitgewezen dat geld voortdurend onderhevig is aan devaluaties en inflatie.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *