Zwitserse centrale bank manipuleerde wisselkoers met 67 miljard frank

De Zwitserse centrale bank heeft vorig jaar 67 miljard Zwitserse frank in de economie gepompt om de waarde van de munt omlaag te manipuleren, zo blijkt uit het jaarverslag dat deze week naar buiten werd gebracht. De centrale bank kocht opnieuw voor miljarden aan euro’s en dollars op om de wisselkoers met de eigen valuta omlaag te brengen.

Door een vlucht van vermogen richting de Zwitserse frank dreigt de munt steeds duurder te worden, waarmee Zwitserse bedrijven uit de markt geprijsd worden en toerisme afneemt. Daarom probeert de centrale bank een vlucht richting de Zwitserse frank zo onaantrekkelijk mogelijk te maken, bijvoorbeeld door geld bij te drukken en een negatieve rente door te berekenen aan commerciële banken die geld willen parkeren bij de centrale bank.

Manipulatie

De volgende grafiek laat zien dat de Zwitserse centrale bank al jaren buitenlandse valuta opkoopt om de waarde van haar eigen munt te stabiliseren. De centrale bank hanteerde zelfs een aantal jaar een maximum voor de waarde van haar eigen munt ten opzichte van de euro, maar door de grote waardedaling van de Europese munt en de vlucht van vermogen richting de Zwitserse frank zag de centrale bank zich genoodzaakt dit plafond op te heffen.

De centrale bank van Zwitserland liet vorige week nog weten dat ze niet van plan is haar monetaire koers te wijzigen. Dat betekent dat ze ook dit jaar geld zal bijdrukken om haar munt goedkoper te maken en dat ze een negatieve rente van 0,75% zal hanteren om het sparen in Zwitserse franken te ontmoedigen. In 2015 pompte de centrale bank 86,1 miljard Zwitserse frank in de economie om de waarde van de munt laag te houden. Tijdens de Europese schuldencrisis in 2012 werd er zelfs 188 miljard frank aan nieuw geld in omloop gebracht om de wisselkoers te stabiliseren.

valutareserves-snb-1997-2016

Zwitserse centrale bank blijft voor miljarden aan euro’s en dollars opkopen

gs-logo-breed

Dit artikel wordt u aangeboden door Goudstandaard, uw adres voor de aankoop en verzekerde opslag van edelmetalen. Wilt u goud kopen? Neem dan contact op door te mailen naar [email protected] of door te bellen naar +31(0)88-4688488.

Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *