Zwitserse centrale bank verdient miljarden aan negatieve rente

De Zwitserse centrale bank verdient miljarden aan de negatieve rente op overtollige reserves. Uit de jaarrekening van de Zwitserse centrale bank blijkt dat commerciële banken in 2016 in totaal 1,52 miljard Zwitserse frank aan rente betaalden om hun overtollige reserves bij de centrale bank te parkeren. Dat was nog meer dat de 1,16 miljard Zwitserse frank die in 2015 aan rente betaald werd.

De centrale bank probeert een vlucht van kapitaal richting de Zwitserse frank te ontmoedigen en hanteert daarom een boeterente van 0,75% per jaar voor de overtollige reserves die bij de centrale bank geparkeerd staan. Die negatieve rente moeten commerciële banken doorberekenen aan klanten, waardoor het minder interessant is vermogen in de Zwitserse valuta te parkeren. Ook drukt de Zwitserse centrale bank van tijd tot tijd miljarden franks bij om de waarde van de eigen munt naar beneden te manipuleren.

Miljardenwinst in 2016

Door de negatieve rente en door waardestijging van valuta realiseerde de Zwitserse centrale bank over het afgelopen jaar een winst van 24,5 miljard Zwitserse frank. Ook werd in 2016 een waardestijging van 3,9 miljard Zwitserse frank gerealiseerd over de goudvoorraad. In 2016 steeg de goudprijs van 34.103 naar 37.885 Zwitserse frank per kilogram, een waardestijging van 11%. De omvang van de goudvoorraad bleef met 1.040 ton ongewijzigd.

Omdat de winst van de centrale bank hoger is dan 15 miljard Zwitserse frank wordt deze niet alleen uitgekeerd aan de Zwitserse staat, maar ook aan de verschillende regionale overheden, de zogeheten kantons.

swiss-national-bank

Zwitserse centrale bank realiseerde miljardenwinst in 2016, mede dankzij negatieve rente

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Een cryptobeginner? Dan is het Nederlandse cryptoplatform Coinmerce de ideale plek om te starten

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders