Als ondernemer houdt u waarschijnlijk regelmatig een vinger aan de pols van uw vermogen. Zeker als uw inkomsten sterk schommelen. Misschien wilt u vooral zekerheid en ging u er altijd vanuit dat sparen de beste optie is. Maar nu het rendement op sparen zo laag is, kan beleggen wel eens een heel sterk alternatief voor u zijn. Wij geven vijf beleggerstips, waarna u zelf kunt beoordelen of u de sprong waagt van sparen naar beleggen.

1. Neem niet teveel risico

Risico’s nemen hóórt een beetje bij de ondernemersgeest. Wie altijd op safe speelt, kan geen richting geven aan een innoverend bedrijf. Maar als ondernemer draagt u een grote verantwoordelijkheid, en wilt u zeker geen onnodige risico’s nemen. Lange tijd werden beleggen en risico’s nemen in één adem genoemd. Dat is tegenwoordig niet meer nodig. Er zijn veel beleggingsproducten op de markt waarmee u uw risico kunt spreiden. Sterk in opkomst zijn ETF’s (exchange-traded funds). Dit zijn mandjes van effecten, waarvan de samenstelling doet denken aan een index.

investments

2. Denk om uw financiële buffer

Als ondernemer houdt u natuurlijk altijd rekening met onvoorziene omstandigheden of schommelende inkomsten. Bereken wat voor buffer u minimaal nodig heeft om dit op te vangen, en zet dit bedrag niet in op beleggen. Misschien zit uw bedrijf op dit moment in zwaar weer. Wacht dan rustig op een beter moment om uw vermogen via beleggen te laten groeien. Maar als u beschikt over vermogen dat niet noodzakelijk is voor uw financiële vangnet, dan is beleggen voor u een goede optie. Bij 10.000 euro of meer kunt u goed renderen tegen lage kosten.

3. Steek zo min mogelijk tijd in beleggen

U bent sterk in ondernemen. Blijf daar uw aandacht op richten. Traditioneel beleggen is lastig; het vereist flink wat kennis en tijdsinvestering. Gelukkig zijn er tegenwoordig andere mogelijkheden. In het moderne beleggen bereikt u uw doelstellingen door gebruik te maken van de beleggingskennis van experts. Een goed voorbeeld is het onlangs op de markt gebrachte SaxoSelect. Saxo Bank werkt samen met BlackRock. Die selecteerde ETF’s die via het handelsplatform van Saxo worden beheerd op basis van algoritmen. Het gaat om passief beleggen, zonder emotie. Het enige wat u hoeft te doen, is beslissen of u behoudend, gematigd of offensief wilt beleggen. Ook enkele andere financiële instellingen hebben beleggingsproducten die weinig van uw tijd kosten. Zo houdt u uw handen vrij voor uw onderneming.

4. Focus op uw langetermijndoel

Bent u op zoek naar snelle vermogensvermeerdering, omdat u volgend jaar voor grote uitgaven staat of eens flink uit de band wilt springen? Het is nog altijd mogelijk om een klapper te maken op de beurs, maar daar horen risico’s bij die niet bij verantwoord ondernemerschap passen. Op zijn minst moet u dan gedegen kennis hebben van de aandelenmarkt. Het moderne beleggen is juist geschikt voor ondernemers die het geduld hebben om hun vermogen te laten groeien. Als u bijvoorbeeld vooruitkijkt naar het moment waarop u minder wilt gaan werken. Met die toekomst voor ogen is het niet erg als de markt zo nu en dan volatiel is; het gaat om de goede rendementen op de langere termijn.

5. Vertrouw op uw ondernemersinstinct

Elke dag maakt u belangrijke afwegingen voor uw bedrijf. Blijf ook bij beleggen nuchter nadenken. Ga in zee met een expert die u kunt vertrouwen en laat u niet verleiden door snelle gouden bergen. Transparantie is heel belangrijk in beleggen. In uw bedrijf wilt u werknemers die duidelijk en helder zijn. Eis datzelfde van een vermogensbeheerder.

Beleggen iets voor u?

Bent u na het lezen van deze tips enthousiast geworden over beleggen? Bekijk dan eens het al eerder genoemde beleggingsproduct SaxoSelect. Dit transparante product is een mooie mogelijkheid om in ETF’s te beleggen, zonder dat u daar zelf veel tijd in hoeft te steken. U kunt vanaf 10.000 euro investeren, met een all-in prijs van 0,09%. Bekijk de campagne van SaxoSelect voor meer informatie.