VS wil handelsrelatie met Afrika verbeteren

Vorige week organiseerde de VS de US-Africa Leaders Summit, waarbij tientallen Afrikaanse leiders bijeen kwamen in Washington. Het doel van dit overleg was het versterken van de handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en het Afrikaanse continent. Van de twintig snelst groeiende economieën komen er twaalf uit Afrika, zo blijkt uit cijfers van het IMF. De Afrikaanse economieën ontwikkelen zich snel en zijn potentieel interessante handelspartners.

Ondanks het feit dat de VS verreweg het meeste heeft geïnvesteerd in ontwikkelingshulp zijn het de Chinezen die met afstand de meeste handel drijven met Afrikaanse landen. In 2013 handelde Afrika in totaal voor $160 miljard met China en ‘slechts’ voor $60 miljard met de Verenigde Staten. Met dit topoverleg in Washington denkt de Amerikaanse regering de handelsband met Afrika te kunnen versterken.

Handel met Afrika

De Economist maakte een overzicht van de grootste handelspartners van Afrika en van de landen die het meeste ontwikkelingshulp geven en die de meeste investeringen doen. Dat levert een opvallend beeld op. Waar Westerse economieën groot zijn in het geven van ontwikkelingshulp en met investeringen in het continent is het China die er verreweg de meeste vruchten van plukt. China heeft vooral interesse in de bodemschatten van Afrika en doet investeringen om die uit de grond te halen.

De belangrijkste handelspartners van Afrika

De belangrijkste handelspartners van Afrika (Grafiek via de Economist)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Voordelig beleggen? Maak kennis met BITVAVO, hét Nederlandse crypto platform met de laagste tarieven

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders