VS ziet handelstekort met China naar recordniveau stijgen

Het handelstekort dat de Verenigde Staten heeft met China groeide in de maand juli met 2,7% naar een record van $30,9 miljard. De Amerikaanse economie groei weer en dat betekent dat de VS weer meer goederen importeert van haar belangrijkste handelspartner. Omgekeerd worden er veel minder goederen verhandeld. Voor iedere 3,7 containers die China naar de VS stuurt gaat er slechts één gevulde container terug. Over de eerste zeven maanden van dit jaar was het totale handelstekort van de VS $254 miljard. In dezelfde periode van vorig jaar was dat met $241,7  miljard nog ongeveer 5% minder.

Terwijl het handelstekort van de VS met China in juli een all-time high bereikte, daalde het totale handelstekort dat de VS heeft met de rest van de wereld. De export groeide met 0,9% naar $198 miljard, terwijl de import met 0,7% steeg tot $238,6 miljard. Mogelijk is deze daling toe te schrijven aan de toenemende productie van schalie-olie en schaliegas, waardoor de VS minder afhankelijk is van importen uit het Midden-Oosten.

Handelstekort

Het is een goed teken dat de VS minder afhankelijk wordt van olie en gas uit de rest van de wereld, maar tegelijkertijd is het zorgelijke om te vernemen dat de maakindustrie van de Verenigde Staten nog steeds achter blijft bij de rest van de wereld. De Wall Street Journal publiceerde onlangs een artikel over de alsmaar groeiende onbalans tussen de import en export van goederen. Die onbalans kan hersteld worden door stijgende loonkosten in exporterende landen enerzijds (waardoor outsourcing minder aantrekkelijk wordt) en door een zwakkere dollar anderzijds. Die eerste trend is nu al zichtbaar, maar van een veel zwakkere dollar is nog steeds geen sprake.

us-trade-deficit

De haven van Los Angeles (Afbeelding van Bloomberg)