Wilbur Ross pleit voor multipolaire wereldorde?

Het wereldwijde monetaire systeem had al lang hervormd moeten worden, omdat de wereldhandel vandaag de dag compleet anders is dan vlak na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Het dollarsysteem dat destijds werd opgezet om de wereldhandel te herstellen past niet meer bij deze tijd en moet daarom op korte termijn veranderd worden. Die boodschap gaf de Amerikaanse minister van Economische Zaken, Wilbur Ross, tijdens een paneldiscussie op het World Economic Forum.

Hieronder zijn antwoord op de vraag wie de leidende rol van de Verenigde Staten moet overnemen, nu ze die rol zelf niet meer wil vervullen:

Het was opzettelijk Amerikaans beleid om Europa en Azië te herstellen van de verwoesting van de oorlog. En dat was zonder twijfel goed beleid. Het was goed beleid wereldwijd en in die tijd en tot de jaren zeventig aan toe hadden we overschotten op onze handelsbalans. Het was dus een betaalbaar beleidskeuze. Maar een van de redenen waarom het mis is gegaan was dat we er geen tijdslimiet aan stelden. En dat bedoelde ik net ook te zeggen.

Concessies die in 1945 volledig gepast waren voor een Europees land als Duitsland of voor een land als China of Japan is bijzonder ongepast zoals we hier nu zitten anno 2018. Er was dus een timing factor en daar wil ik de WTO of GATT niet de schuld van geven, dat was Amerikaans beleid en daarin hebben we gefaald.

President Trump heeft heel duidelijk gemaakt dat dit een grote fout was in onze historische besluitvorming ten aanzien van handel. En nu zitten we met het cumulatieve effect daarvan en daar proberen we op een zeer korte termijn iets aan te doen.

Volgens Wilbur Ross was het vlak na de Tweede Wereldoorlog een rationele keuze om de rest van de wereld te ondersteunen met het dollarsysteem, maar heeft men toen de fout gemaakt om dat beleid niet tijdig te herzien. Een multipolaire wereld waarin andere landen op hun eigen benen kunnen staan vereist volgens hem een andere aanpak.

Dat is het hele punt in mijn geschiedenisles. Er was toen een goede reden om dat te doen, omdat de wereld was verwoest door de Tweede Wereldoorlog. Er is niet langer een noodzaak om China, Japan of Europa te subsidiëren met ons geld.

Hieronder het fragment van de betreffende paneldiscussie.

Deze bijdrage is afkomstig van Geotrendlines

2 gedachten over “Wilbur Ross pleit voor multipolaire wereldorde?

 • 2 februari 2018 om 20:56
  Permalink

  Nu de $ in een glijdende baan is terecht gekomen wil de politiek een wereldmunt a-la Globalisten droom bewerkstelligen. De vraag is of China en Rusland en op termijn de olielanden dat ook willen.

  Beantwoorden
  • 6 februari 2018 om 11:05
   Permalink

   Dat is zeker nog maar de vraag. Maar wat mij nog veel meer zorgen baart zijn de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten, China en Rusland in een strijd om invloedssfeer in de wereld. De ontwikkelingen in en rondom het Midden-Oosten doen vermoeden dat het daar voorlopig niet rustig zal blijven en dat de VS haar grip op deze regio zal willen versterken.

   Voor wat betreft de ECB en het opkopen van staatsobligaties… Dat is inderdaad geen gezonde ontwikkeling, maar het heeft vooralsnog wel voor stabiliteit gezorgd in de Eurozone. https://www.marketupdate.nl/nieuws/economie/valutacrisis/wie-maakt-zich-nog-zorgen-uiteenvallen-euro/

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.