Aantal goedkope woningen neemt fors toe

Het aantal goedkope huizen in Nederland is de laatste jaren flink toegenomen. Dit heeft onder andere te maken met de gedaalde huizenprijzen en biedt op die manier onder andere een kans voor huurders die de overstap nog graag willen maken. De goedkope woningen brengen een relatief lage maandlast met zich mee, zeker in vergelijking tot de huur die veel huishoudens betalen. Bovendien kunt u kapitaal opbouwen dankzij de aflossingen op uw hypotheek, waardoor u er uiteindelijk voor zorgt dat u een meer stabiele financiële positie opbouwt, of u op den duur heel voordelig kunt wonen.

Verdubbeling van aantal goedkope woningen

Het aantal goedkope woningen met een waarde tot €100.000 bedroeg in 2008 nog 26.000. Wat dat betreft ging het om een relatief klein aantal woningen, waardoor slechts weinigen hier gebruik van konden maken. In de loop der jaren is het aantal goedkope woningen met een waarde tot een ton flink toegenomen, onder andere omdat er bijna 20% van de gemiddelde prijs van woningen af is gegaan. Dit leidde ertoe dat er in 2013 in totaal 55.200 woningen in Nederland stonden, met een waarde minder dan €100.000. Er is sprake geweest van een verdubbeling en daardoor zijn de woningen voor een veel grotere groep beschikbaar gekomen.

Hypotheeklasten goedkope woning

Op het moment dat u een woning met een waarde tot €100.000 wilt kopen kunt u daarvoor gebruik maken van een hypotheek. Indien u kiest voor een annuïtaire hypotheek en u daarvoor een rente van 3,75% per jaar af kunt sluiten, betaalt u een maandlast van €514. Dit is de eerste maand een bruto maandlast. Dat betekent dat u kunt profiteren van hypotheekrenteaftrek en een deel van dit bedrag bestaat uit aflossing (kapitaalopbouw in uw eigen woning). In de loop der jaren gaat u meer aflossen en minder rente betalen, waardoor dit bedrag uiteindelijk uw netto maandlast zal worden.

Hypotheekadvies aanvragen

Denkt u als huurder na over het kopen van een eigen woning, zeker nu de prijzen gemiddeld flink gedaald zijn? Het is verstandig om een onafhankelijke hypotheekadviseur te vragen naar een berekening van de kosten voor bijvoorbeeld een annuïtaire of een lineaire hypotheek. Houd bovendien ook eventuele huurverhogingen in de gaten en ga op die manier na wat voor u de beste keuze is. Kunt u beter blijven huren, of is dit wellicht een goed moment om toch een eigen woning aan te kopen en daar voortaan van te genieten?

koopwoningen

Steeds meer goedkope koopwoningen

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Tijdelijk 1000 euro gratis trading fees bij onze favo exchange...

Ontvang jij al rente op jouw crypto?

Dit kan nu bij de volgende aanbieders