Aantal hypotheekaanvragen sterk gedaald

Het aantal hypotheekaanvragen en het totaal verstrekte hypotheekbedrag is in het eerste kwartaal van dit jaar met 14% gekrompen. Het was de grootste daling in zes jaar. Er waren zowel minder starters als doorstromers actief op de woningmarkt, waardoor het aantal aanvragen daalde. Dat meldt consultancybureau IG&H in haar driemaandelijkse rapport over de hypotheekmarkt.

Door de stijging van de huizenprijzen is de gemiddelde hypotheeksom opnieuw gestegen. Gemiddeld werd er een bedrag van €316.000 geleend voor een hypotheek, een stijging van ruim 5% ten opzichte van een jaar geleden. Deze stijging komt deels voor rekening van mensen die hun hypotheek oversluiten, aangezien deze groep een relatief hoge hypotheekschuld heeft. Dat stuwt het gemiddelde verder op.

Minder hypotheekaanvragen

Er zijn verschillende verklaringen te vinden voor de daling van het aantal hypotheekaanvragen. Door de stijgende huizenprijzen is een eigen huis voor steeds meer mensen niet te financieren. Ook is er nog altijd relatief weinig aanbod, waardoor potentiële huizenkopers geen woning kunnen vinden en dus geen hypotheek afsluiten. Hieronder een video van RTL-Z.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Waardeert u de artikelen en analyses op onze site, steun ons dan met een eenmalige of periodieke donatie. Met uw donatie kunnen we mooie artikelen blijven schrijven en worden we minder afhankelijk van inkomsten uit advertenties. Klik hier om te doneren!
Picture of Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *