Beleggen in vastgoed, wat zijn de mogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor particulier beleggen in vastgoed. Wat de beste keuze is, hangt onder meer af van persoonlijke voorkeuren, spreiding en met hoeveel of weinig geld u investeert in onroerend goed. Hieronder een overzicht van de meest voor de hand liggende opties.

Eigen huis of vakantiewoning

Een groot deel van de Nederlandse bevolking heeft al een deel van het vermogen in vastgoed geïnvesteerd, namelijk het eigen huis. Extra aflossen op de hypotheek is een manier om geld in vastgoed te beleggen als alternatief voor een spaarrekening. Het rendement neemt dan de vorm aan van lagere hypotheekbetalingen.

Een nadeel van investeringen in het eigen huis of een vakantiewoning is dat het heel lastig is om het geld vrij te maken als dat toch nodig blijkt te zijn. Daar komt bij dat de belegging niet gespreid is. De huiseigenaar koppelt zijn lot volledig aan dat van de lokale (vakantie)huizenmarkt. Tijdens de Nederlandse woningcrisis van 2009 en de daaropvolgende jaren werd duidelijk wat het gevaar is van een gebrek aan spreiding op de vastgoedmarkt.

Vastgoed-cv

Een vastgoed-cv investeert in een of meerdere winkel-, woon- en/of kantoorpanden. Een voordeel van een dergelijke belegging is dat de spreiding net wat breder is dan alleen het eigen (vakantie)huis. De aankoop wordt gebruikelijk voor een groot deel gefinancierd met een lening, zodat het rendement hoger kan liggen dan de prijsstijging van het vastgoed. De keerzijde is dat als het vastgoed in waarde daalt, het verlies ook groter kan zijn dan de omvang van de waardedaling.

De looptijd van een vastgoed-cv is gebruikelijk vijf tot tien jaar. In de tussentijd ontvangen investeerders huurinkomsten na aftrek van kosten. In deze periode is het echter nauwelijks mogelijk om de belegging van de hand te doen. Een ander nadeel is dat een vastgoed-cv niet onder wet- en regelgeving valt zoals die voor de meeste vastgoedfondsen wel geldt.

Vastgoedfonds

Een zogeheten ‘indirect’ vastgoedfonds zoals Robeco Property Equities belegt in beursgenoteerde vastgoedbedrijven. Deze aandelen worden elke beursdag verhandeld en beleggers kunnen dagelijks in- of uitstappen bij een fonds. De meeste vastgoedfondsen hebben tientallen aandelen in portefeuille uit allerlei landen met een brede spreiding over winkel-, kantoor- als industrievastgoed.

Beursgenoteerde vastgoedbedrijven keren gebruikelijk een groot deel van de huurinkomsten als dividend uit. Een vastgoedfonds zal die inkomsten vaak doorgeven aan de beleggers. Een belegger moet wel rekening houden met fondskosten en eventueel ook met transactiekosten.

Er zijn verschillende trends om te beleggen in vastgoed. Robeco speelt met het vastgoedfonds Robeco Property Equities in op deze sterke, wereldwijde trend in de vastgoedsector.

Belangrijke informatie: Robeco Institutional Asset Management B.V. heeft een vergunning als beheerder van ICBE’s en ABI’s van de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam.

Robeco

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo