Bodem woningmarkt nog niet bereikt

De bodem van de huizenmarkt is nog niet bereikt, zo concludeert Lucienne van der Geld van Netwerk Notarissen. Hoewel de daling van de huizenprijzen gestopt lijkt te zijn is er nog maar weinig reden om aan te nemen dat het dieptepunt bereikt is. Tegenover RTL-Z zegt ze dat er alleen maar wordt gekeken naar de ontwikkeling van de huizenprijzen en het aantal transacties, maar dat tegelijkertijd de financiële positie van zowel de kopers als de verkopers onvoldoende wordt onderkend. Omdat inmiddels één op de drie huizenbezitters een hypotheekschuld heeft die hoger ligt de waarde van de woning kunnen of willen veel verkopers niet in prijs zakken.

Starter zwaar gesubsidieerd

Tegelijkertijd zien we dat starters op de woningmarkt verantwoordelijk zijn voor maar liefst 45% van alle aankopen. Dat komt volgens van der Geld voornamelijk door een tijdelijke maatregel van belastingvrij schenken. Dit jaar kan men tot €100.000 belastingvrij schenken, wanneer dat geld gebruikt wordt voor de aankoop van een huis. Dat geeft de markt een tijdelijke impuls, want volgend jaar komt deze maatregel alweer te vervallen. Andere factoren die de woningmarkt een impuls geven zijn de extreem lage rente en de beschikbaarheid van startersleningen.

Er zijn op dit moment 1,4 miljoen huishoudens waarbij de hypotheekschuld groter is dan de waarde van het huis. Als deze mensen gedwongen worden om te verkopen moeten ze veel verlies nemen. Hoewel er een toename is in het aantal verkopen is het nog niet gezegd dat de woningmarkt robuuster is geworden.

Een uitvoerige analyse van de woningmarkt door Maartje Martens leest u hier.

Bron: RTL-Z, via Huizenmarkt-Zeepbel

Eén gedachte over “Bodem woningmarkt nog niet bereikt

 • 2 augustus 2014 om 14:26
  Permalink

  Begin 2000 een huis gekocht voor 150.000 euro en ik heb 3 keer een paar aflossingen gedaan, waardoor mijn schuld nog maar 60.000 is. Mijn woonlasten zijn gigantisch gezakt. Tja, sparen doe ik alleen maar voor de aflossingen en consumeren.
  Ik heb eens nagedacht wat de bodemprijs is, en ik kwam uit op 75.000 euro. De WOZ is op dit moment nog 125.000 euro volgens de gemeente. Naar mijn berekeningen gaat mijn waarde van huis nog met 50.000 euro omlaag.
  Aangezien de crisis pas 5 a 6 bezig is, en de winterperiode van de crisis is ongeveer 15 jaar, hebben wij nog 9 a 10 jaar te gaan. Een 40% daling klinkt logisch.

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.