China blaast vastgoedbubbel van epische proporties

Chinezen zijn niet alleen goed in het kopiëren van Westerse merken en producten, ook zijn ze goed in het kopiëren van onze schuld gedreven groeimodel. Zo blijkt dat maar liefst een derde deel van alle nieuwe private kredieten het afgelopen jaar bestemd was voor beleggingen in vastgoed. Omgerekend gaat het dan om een bedrag van $380 miljard aan nieuwe hypotheekschuld! En deze ontwikkeling is een paar jaar gaande, zoals onderstaande grafiek laat zien.

China blaast vastgoedbubbel van immense proporties

China blaast vastgoedbubbel van immense proporties (Bron: Quartz)

Ieder jaar wordt er weer meer hypotheekschuld in de Chinese vastgoedbubbel gepompt, met als resultaat alsmaar stijgende huizenprijzen. De tweede grafiek laat zien dat de prijzen in grote steden als Beijing, Guangzhou, Shanghai en Shenzhen alleen in 2013 al met ongeveer 25% zijn gestegen. De hypotheekschuld in China is relatief gezien nog niet zo groot, maar de omvang groeit snel. Was de hypotheeklast in 2008 gemiddeld nog 18% van het besteedbare inkomen, nu is dat al 30%. En dat zijn alleen nog maar de officiële hypotheekleningen, want Quartz wijst ons op het feit dat Chinese banken ook aanvullende kredieten voor vastgoed verstrekken in de vorm van reguliere consumentenleningen.

Huizenprijzen in Chinese steden blijven stijgen

Huizenprijzen in Chinese steden blijven stijgen (Bron: Quartz)

Chinese vastgoedbubbel

De Chinese regering probeert speculatie met vastgoed te ontmoedigen en heeft om die reden quote verbonden aan hypotheekleningen. Maar is het niet veel te laat om in te grijpen? Als de huizenprijzen niet meer stijgen droogt de instroom van speculatieve kredieten snel op. Een crash is in dat geval onvermijdelijk, zeker omdat er in sommige gebieden veel te veel gebouwd is. In bepaalde steden is er zelfs dubbel zoveel woonruimte beschikbaar als wat de bevolking nodig heeft!

We kunnen allemaal hopen op een ‘zachte landing’ voor de Chinese huizenmarkt (en daarmee de Chinese economie), maar dat is hopen tegen beter weten in. Politici en centrale banken slagen er nooit in de klap op te vangen, de klap die het gevolg is van teveel onproductieve kredieten. De Chinese vastgoedbubbel is er één waar de we komende jaren vaker wat over zullen horen…

Huizenprijzen in verhouding tot inkomen

Huizenprijzen in verhouding tot inkomen (Bron: Credit Suisse, via Sober Look)

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “China blaast vastgoedbubbel van epische proporties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo