Crisis op de huizenmarkt: 50% minder woningen verkocht in juni

Het is volop crisis op de Nederlandse woningmarkt, zo blijkt uit de laatste cijfers van het Kadaster. In juni wisselden slechts 7.224 woningen van eigenaar, ruim een halvering ten opzichte van dezelfde maand van vorig jaar. Toen werden er nog 16.210 woningen verkocht in juni. Een verdere prijsdaling lijkt onvermijdelijk…

De cijfers worden licht vertekend door het feit dat er in juni relatief veel huizen gekocht werden. De overdrachtsbelasting zou aanvankelijk weer van 2 naar 6 procent gaan, waardoor veel aankopen naar voren werden gehaald. Deze verhoging ging uiteindelijk niet door, maar zorgde in deze maand wel voor een sterke piek in de verkopen.

Vergeleken met een maand geleden daalde het aantal verkochte woningen met 13,3%. Meer representatief zijn de verkoopcijfers van het hele tweede kwartaal. Die waren dit jaar 36,1% lager dan in dezelfde drie maanden van vorig jaar. Als we het eerste half jaar van 2013 naast dat van 2012 leggen, dan zien we een daling van 22,8% in de verkopen.

Daling transacties over hele breedte

Het Kadaster merkt op dat de daling van het aantal transacties zich niet beperkt tot een bepaald type woningen. Van alle soorten woningen werden er in juni minder verkocht dan een maand of een jaar geleden. Bij tussenwoningen was de terugval met 60% ten opzichte van een jaar geleden het grootst. Appartementen werden 45% minder verkocht dan een jaar geleden en waren daarmee de meest liquide woningen op de Nederlandse woningmarkt.

In Overijssel daalde het aantal transacties ten opzichte van juni vorig jaar het meest, namelijk met meer dan 61%. Drenthe was opvallend genoeg de positieve uitschieter met een daling van bijna 50% in eht aantal verkochte woningen.

Het aantal nieuwe hypotheken blijft maar dalen. In juni 2012 waren het er nog 23.383, in mei 2013 waren dat er 12.629 en in juni 2013 bleef de teller staan op 11.244.

Wel of geen herstel?

De Telegraaf merkt op dat de cijfers van het Kadaster afwijken van de cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) eerder publiceerde. Dat komt omdat het Kadaster een woningverkoop registreert bij de daadwerkelijke overdracht. De NVM beschouwt een woning als verkocht als er een koopcontract ondertekend is.

Woningverkopen blijven dalen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.