Een op vijf verkoopt woning om te kunnen huren

Een op de vijf Nederlanders die hun huis te koop hebben staan zullen bij verkoop niet meer op zoek gaan naar een andere woning. In plaats daarvan willen ze een huurwoning betrekken, zo schrijft NUgeld. Nog eens 18% van de mensen die hun woning momenteel te koop hebben staan weet nog niet zeker of ze weer een andere koopwoning zullen nemen. Dat blijkt uit een onderzoek van makelaarstijdschrift ‘Vastgoed’ en de website kijkmijnhuis.nl.

Het is de zoveelste aanwijzing dat de huizenmarkt in Nederland niet op gang komt met alleen wat impulsieve stimuleringsmaatregelen en zalvende woorden van hoogleraren en makelaars. De belangrijkste reden die verkopers aangeven om toch weer te gaan huren is de vrijheid (29%). Onzekerheid over de economische situatie speelt voor 18% van de respondenten een rol. Een kwart zegt te huren omdat ze simpelweg niet bij de bank in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek. De ontwikkeling van de huizenprijzen houdt slechts 12% van de ondervraagden tegen om een koopwoning te betrekken, terwijl onzekerheid over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek voor 6% van de kopers een doorslaggevende rol zal spelen.

Huren populair

Steeds meer Nederlanders besluiten te gaan huren. Onderstaande grafiek van het blog ‘Woningmarktcijfers‘ laat zien dat de belangstelling voor huren tenminste de afgelopen 18 jaar niet meer zo groot is geweest als nu. Ook daalt het aantal verstrekte bouwvergunningen voor koopwoningen de laatste tijd veel harder dan het aantal vergunningen voor huurwoningen. Zie de website van het CBS voor de volledige toelichting en een grafiek.

Huren steeds populairder
Huren steeds populairder (Bron: Woningmarktcijfers)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.