De huizenprijzen in Nederland stijgen de laatste jaren weer, maar hoeveel kilo goud kost een gemiddeld huis eigenlijk? We verzamelden de cijfers en maakten daar de volgende grafiek van, die in één oogopslag laat zien hoeveel goud je vanaf 1969 tot en met nu moet neerleggen om een huis te kopen. Door de huizenprijzen niet in euro’s, maar in een edelmetaal uit te drukken dat al duizenden jaren als waardevol beschouwd wordt, krijgen we een heel andere kijk op de ontwikkeling van de huizenprijzen in Nederland.

Toen de huizenmarkt in 2008 naar een recordniveau steeg, was de prijs uitgedrukt in goud al vier jaar aan het dalen. Betaalde je in 2004 omgerekend meer dan 23 kilo goud voor een gemiddelde woning, acht jaar later was dat gezakt tot minder dan 6 kilo goud. Dat is een waardedaling van meer dan 70%. Sindsdien zijn de huizenprijzen dankzij de extreem lage rente weer wat gestegen, waardoor je vandaag de dag 7,5 kilogram goud moet neertellen voor een gemiddelde woning.

We zien dat de koopkracht van goud de afgelopen jaren sterk is toegenomen. In de jaren ’80 waren woningen in Nederland naar verhouding nog goedkoper, vooral omdat de hypotheekrente in die periode richting de dubbele cijfers steeg. Daardoor kon men simpelweg minder geld lenen om een huis te kopen en waren meer mensen gedwongen te gaan huren. De goudprijs begon in 1980 te dalen en bereikte rond de eeuwwisseling een bodem van minder dan $300 per troy ounce.

huizenprijzen-nederland-goud

Huizenprijzen Nederland in kilo goud

Huizenprijzen versus goud

Als aanvulling op bovenstaande grafiek hebben we ook de prijsontwikkeling van goud en huizen in euro’s doorgerekend. De goudprijs voor de introductie van de euro heeft de World Gold Council berekend op basis van de belangrijkste Europese valuta. Sinds 1969 is de prijs van het edelmetaal met een factor vijftig gestegen, terwijl de huizenprijzen ‘slechts’ dertien keer zo hoog zijn als 47 jaar geleden. Is goud daarmee een betere belegging dan vastgoed?

huizenprijzen-goud-grafiek-gs

Goudprijs versus huizenprijzen sinds 1969

hollandgold-logo

Deze bijdrage wordt u aangeboden door Hollandgold