In de maand augustus daalden de vraagprijzen van te koop staande woningen in Londen met 5,9% ten opzichte van de maand juli, volgens Bloomberg de grootste maandelijkse daling sinds december 2007. De gemiddelde vraagprijs zakte volgens cijfers van Rightmove naar £552.783, omgerekend ongeveer €690.000. Tot voor kort stegen de huizenprijzen het snelst in de Britse hoofdstad, maar nu gaan ze ook het snelst naar beden. In de rest van het Verenigd Koninkrijk werd in augustus namelijk een prijsdaling van gemiddeld 2,9% gemeten.

Strengere hypotheekregels

Traditioneel is de zomer een relatief zwakke periode voor de Britse huizenmarkt, maar de prijsdaling van 5,9% in Londen en 2,9% in het hele land was veel groter dan verwacht. De oorzaak voor de prijsdaling wordt gezocht in de aankondiging van een strenger beleid ten aanzien van de hypotheekverstrekking, waardoor het moeilijker wordt geld te lenen voor aankoop van een huis. Ook geloven veel mensen dat er een rentestijging aan zit te komen, waardoor de maandlasten van de hypotheek zullen stijgen.

Door deze ontwikkelingen neemt de leencapaciteit en de bereidheid om te lenen af, waardoor ook de prijzen onder druk komen te staan. Die trend hebben we de afgelopen jaren ook in eigen land gezien. Potentiële kopers worden voorzichtiger en durven zich minder diep in de schulden te steken.

Tekort aan woonruimte

Een van de redenen waarom de huizenprijzen in Londen zo snel stijgen is dat er te weinig gebouwd wordt om aan de vraag te voldoen. Daardoor zijn de prijzen inmiddels opgedreven tot meer dan zestien keer het gemiddelde inkomen. De opwaartse prijsdruk kan verminderd worden als er meer nieuwbouw plaatsvindt.

Vergeleken met een jaar geleden zijn de huizen in Londen een stuk duurder geworden. Vergeleken met vorig jaar augustus ligt het gemiddelde prijsniveau 10,3% hoger. Alleen in de wijk Kensington zijn de prijzen jaar-op-jaar gedaald, namelijk met 1,4%.

Nieuwbouw in Londen (foto van Simon Dawson voor Bloomberg)