Huizen worden onbetaalbaar voor starters

De huizenprijzen zullen de komende twee jaar waarschijnlijk nog blijven stijgen en daarmee wordt het voor starters steeds moeilijker om iets te vinden, zo blijkt uit onderzoek van RTL Z. Door de lage rente blijft de vraag naar koopwoningen toenemen, terwijl het aanbod veel minder snel groeit. In de grote steden is al sprake van een tekort aan woningen, waardoor de woningen die beschikbaar komen meestal ver boven de vraagprijs van de hand gaan. In dat biedingsproces delven starters meestal het onderspit, omdat ze niet genoeg kunnen lenen.

Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer is het zelfs voor starters met een modaal salaris lastig om een woning te vinden, zeker als ze niet kunnen rekenen op financiële ondersteuning van de ouders. Daar komt bij dat er momenteel erg weinig keuze is, want op dit moment hebben kopers volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) gemiddeld slechts 3,8 woningen om uit te kiezen. Vergeleken met de afgelopen tien jaar is dat uitzonderlijk laag, zoals de grafiek van RTL Z hiernaast laat zien.

‘Kopen blijft goedkoper’

Door de extreem lage rente is het voor veel huishoudens goedkoper om een huis te kopen dan om ergens te gaan huren. Zelfs nu de huizenprijzen in de steden vanaf het dieptepunt met tientallen procenten zijn gestegen. Zo lang die rente laag blijft en er niet genoeg gebouwd kan worden zullen de huizenprijzen naar verwachting blijven stijgen.

Bij RTL Z werden de resultaten van het onderzoek naar de woningmarkt uitgebreid besproken.

Volg Marketupdate nu ook via Telegram

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo