Huizenprijzen Manhattan stijgen naar recordhoogte

De prijzen van appartementen op Manhattan stijgen naar recordhoogte, zo schrijft Bloomberg. Er is steeds meer vraag naar woonruimte in hartje New York, terwijl het aanbod van woonruimte beperkt is. Het aantal transacties lag in het eerste kwartaal van dit jaar op 3.307, een stijging van 35% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. De prijzen van appartementen stegen naar een mediaan van $972.428, een stijging van 19% ten opzichte van een jaar geleden. De prijs voor een vierkante meter steeg in een jaar tijd met 24% naar $14.670, het hoogste niveau in de 25 jaar dat deze gegevens worden bijgehouden.

De prijsstijging valt samen met een daling van het aantal woningen en appartementen dat te koop staat. De beschikbare voorraad wordt steeds krapper, met als gevolg dat kopers tegen elkaar opbieden om een plek in Manhatten te bemachtigen. Bloomberg schrijft dat er bij 38% van de transacties die in het eerste kwartaal plaatsvonden meer geld geboden werd dan de vraagprijs. Een jaar eerder was dat nog maar bij 17% van alle transacties het geval. “We bereiken eindelijk het punt waarop een chronisch gebrek aan aanbod de prijs opdrijft. Dit is geen leuke markt voor kopers”, zo verklaarde makelaar Jonathan Miller in een interview met Bloomberg.

Eind maart stonden er 4.968 appartementen te koop bij het makelaarskantoor van Miller, een toename van 0,2% ten opzichte van vorig jaar. Het was de eerste keer in drie jaar tijd dat de voorraad van woningen weer toenam. Daarmee vormt deze makelaar een uitzondering op de gehele vastgoedmarkt van Manhattan, waar het aanbod juist krimpt.

Een penthouse op Manhattan is goud waard

Cash

Volgens schattingen van Miller wordt ongeveer de helft van alle transacties voor vastgoed in Manhattan direct afgerekend met cash, dus zonder hypotheeklening van de bank. Dit gegeven is erg belangrijk, want het laat zien dat vastgoed in Manhattan – net als dat in andere populaire steden – vooral wordt beschouwd als een stuk vermogen. Veel klanten hebben het cash al liggen en zoeken simpelweg een veilige opslag van waarde die goed in de markt ligt. Gewild vastgoed in een stad als New York leent zich daar uitstekend voor. Het behoudt niet alleen waarde, maar blijkt ook nog eens zeer liquide te zijn.

De gewone man zal niet snel een hoge hypotheek afsluiten voor een appartement in Manhattan, omdat de omvang van deze financiële verplichting voor veel mensen niet te dragen is. Maar voor rijke mensen die niet meer weten waar ze met het geld heen moeten is een stukje vastgoed op een goede locatie een goede manier om ‘van het geld af te komen’. In dat opzicht is de waardestijging van vastgoed in Manhattan (of Londen) niet te categoriseren als een traditionele huizenmarktbubbel.

De stijging van de huizenprijzen op toplocaties signaleert een overschot aan geld, dat men graag om wil zitten in tastbare waarde. Dat is ook de reden waarom vermogende mensen onbegrijpelijke veel geld neertellen voor bepaalde kunstwerken. Ze weten dat er meer zeer vermogende mensen zijn die dat bezit willen overnemen voor een soortgelijk of hoger bedrag en zullen dus weinig moeite hebben om er diep voor in de buidel te tasten.

Recordprijzen

De prijzen van nieuwbouw op Manhattan bereikten ook een recordniveau. Veel nieuwe woontorens richten zich specifiek op het hoogste prijssegment en het is dan ook niet verwonderlijk dat de prijzen per vierkante meter hier met gemiddeld $19.741 nog een stuk hoger liggen dan het gemiddelde.

In de meest luxe woonflats, zoals Extell Development Co.’s One 57 en Chelsea’s Walker Tower liggen de prijzen per vierkante meter boven de €32.000. In het eerste kwartaal van dit jaar waren er twee transacties van meer dan $40 miljoen. In beide gevallen ging het om een penthouse in een nieuwe woonflat. Maar ook bewoners van de oudere panden hebben weinig te klagen, want de prijzen van dat type woningen stegen het afgelopen jaar met 19%.

“Er is een echte prijsexplosie zichtbaar. We wisten dat dit eraan zat te komen, maar nu beginnen we het ook te zien. De grote vraag is waarom het zo lang heeft moeten duren”, aldus de hoofdeconoom bij Terra Holdings LLC Gregory Heym.

Snel verkocht

Bloomberg haalt het voorbeeld aan van een jong gezin, dat binnen 38 dagen een appartement in de ‘Upper West Side’ wist te verkopen voor een prijs die dicht bij de vraagprijs van $1,195 miljoen lag. De koper betaalde volledig in cash. Dat is in lijn met de cijfers van Streeteasy.com, een site die een overzicht laat zien van al het vastgoed dat in New York te koop staat. Het aanbod daalde met 13% naar het laagste niveau sinds 2007. Tegelijkertijd steeg de doorsnee verkoopprijs met 17% ten opzichte van een jaar geleden tot $900.000.

Het opbieden van de prijzen van vastgoed op toplocaties is een weerspiegeling van een toenemende hoeveelheid geld in de economie. Vermogende mensen die niet meer weten waar ze met het geld heen moeten bieden zo de prijzen op van vastgoed, kunst en andere waardevolle bezittingen. Waarom er nog zo weinig geld richting goud gaat, dat blijft een raadsel…

Een penthouse op Manhattan is goud waard

Een penthouse op Manhattan is goud waard

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Huizenprijzen Manhattan stijgen naar recordhoogte

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.