Infographic: Stop met de hypotheekrenteaftrek

Via twitter kwamen we een infographic tegen die laat zien hoeveel we ieder jaar kunnen besparen door de hypotheekrenteaftrek (HRA) af te bouwen. Deze subsidie was vorig jaar een kostenpost van €10,1 miljard, omgerekend iets meer dan €600 per Nederlander. Wat kunnen we met dat geld doen als we deze subsidie zouden afbouwen? Deze infographic geeft alvast een paar suggesties.

Update 27 januari 2014: Nieuwe versie infographic geplaatst 

Infographic hypotheekrenteaftrek

Infographic hypotheekrenteaftrek

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Infographic: Stop met de hypotheekrenteaftrek

  • En aan de zuidelijke lidstaten heeft nederland al vanaf 2008 meer dan 200 miljard aan noodsteun gegeven. Met de vraag of men het geld überhaupt nog terug ziet…

    Komt neer op een gemiddelde van 40 miljard per jaar!! Wellicht is het meer zinvol om daar een infographic over te maken?

    Beantwoorden
  • Wat ik uiterst belachelijk vindt aan alle discussies over de hypotheek rente aftrek is dat het als kosten voor de staat wordt gezien. Die 10 miljard betalen we al omdat onze belastingen veel en veel te hoog zijn. Een vrij land kan geen 45 % van zijn GDP van de overheid halen. Maar in NL is dat wel zo, ik zie de hypotheek rente aftrek als niet meer dan achterlijke wet waar heel veel Nederlanders een deel van hun te veel betaalde belasting mee kunnen terug halen. En als we ooit de hypotheek rente afschaffen durf ik te wedden dat de staat meer geld overhoud dan het nu binnenkrijgt, en kortom er dus de zoveelste lasten verzwaring bij is.

    En als je het je afvraagt, ja ik ontvang iedere maand een klein deel van mijn veel te veel betaalde inkomstenbelastingen terug door middel van de hypotheekrente aftrek.

    Beantwoorden
  • Erg interessante infographic en erg uitgebreid. Ben erg benieuwd of en wanneer het kabinet zal besluiten om iets aan de hypotheekrente aftrek te doen. Het is dan wel belangrijk dat dit allemaal tijdig gecommuniceerd wordt, zodat iedereen op de hoogte is.

    Beantwoorden
  • @ ons moraal 3 oktober 2013

    Ik zou zeggen: Ga je gang! Maak er wat moois van 😉

    @ Dennis 4 oktober 2013

    Terechte opmerking, maar je draait oorzaak en gevolg om. Onze inkomensbelastingen zijn 20% te hoog door de HRA. Dus ook een particuliere huurder, die geen cent terugkrijgt via de HRA, betaalt 20% te veel belasting. Jouw argument zou geldig zijn, als iedereen die geen HRA krijgt er ook niet aan hoeft mee te betalen. Dat is uitdrukkelijk niet het geval, en dat is ook ondoenlijk. Dus het zou beter zijn de HRA compleet af te schaffen en iedereen een belastingkorting te geven. Dan kunnen mensen zelf bepalen of ze dat geld aan rente uitgeven of aan andere dingen. Kan alleen maar voordelig zijn voor de economie. Bovendien stel jij dat et staat nooit alles terug gaat geven aan de burger. Ok, fair enough, hier ben ik ook bang voor (overigens is angst geen goede raadgever). Maar vergeet niet: de overheid dat zijn wij. Wij kunnen met zijn allen kiezen voor een partij die dat wél doet. Zo lang we uit angst blijven vasthouden aan de huidige situatie blijven politici denken dat ze goed bezig zijn. Terwijl ze juist heel verkeerd bezig zijn, maar niemand ze durft te vertellen dat ze fout bezig zijn

    @ Adriana van Schalken | Payroll Works 9 oktober 2013
    Dank je! Ik hoop zo snel mogelijk! Wat mij betreft samen met een actie om mensen die echt in de problemen zitten (zowel huurders als kopers) te ondersteunen om hun schulden sterk af te bouwen. En daarbij mogen we dan ook best wat inbreng van de banken eisen. Maar laten we aub stoppen met subsidies geven aan mensen die het niet nodig hebben, zodat de prijzen van een eerste levensbehoefte (wonen) alleen maar wordt opgedreven, waar de banken hun graantje van meepikken. En dat alles betaald door de belastingbetaler. Een onbegrijpelijk dom systeem dat zo snel mogelijk dient te worden gesaneerd.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo