Marketupdate lezers verdeeld over de huizenmarkt

Afgelopen week stelden we onze lezers een vraag die veel mensen bezig houdt: Is dit een gunstig moment om een huis te kopen? De respons op deze poll was uitzonderlijk hoog. Blijkbaar hebben veel mensen een mening over de huizenmarkt en laten zie die graag horen. Het is opvallend op te zien hoe verdeeld men kan zijn over dit onderwerp.

Gunstig?

Door stimulerend beleid van de overheid en door de lage rente worden de maandlasten voor een koopwoning steeds gunstiger ten opzichte van een soortgelijke huurwoning. Begin deze maand zei Johan Conijn, hoogleraar Woningmarkt aan de Universiteit van Amsterdam, dat het omslagpunt in steeds meer gebieden benadert wordt of reeds bereikt is. Eind september schreef ING op basis van eigen onderzoek dat er sinds 2006 (de start van de meting) niet meer zoveel starters waren die het een gunstig moment vonden om een huis te kopen. Het is zeker waar dat kopen goedkoper is geworden, onder meer door een verlaging van de overdrachtsbelasting, de daling van de huizenprijzen en de lage rente.

Ongunstig?

Aan de andere kant is er ook een groep mensen die het nog geen goed moment vinden om een huis te kopen. Ze wijzen op de grote overwaardering op de woningmarkt en op het feit dat de aflossingsvrije hypotheek wordt ingeperkt. Daardoor kan men steeds minder lenen en daar zullen de huizenprijzen op aangepast moeten worden. Ook het feit dat er zoveel woningen te koop staan kan nadelig zijn, omdat het in deze markt moeilijker is om snel een huis te verkopen.

Enquête huizenmarkt

Maar wat vinden de Marketupdate lezers? De poll heeft een week op de site gestaan en heeft de volgende resultaten opgeleverd. Bent u verbaasd over de uitkomst? Wij in ieder geval wel, want na twee dagen stond de antwoordmogelijkheid “Zeer ongunstig” nog bovenaan met meer dan 50% van de stemmen! Dat was ongeveer de respons die wij verwacht hadden van onze lezers, maar na het bericht over het IMF en de spaardersheffing kregen we opeens veel meer bezoekers op onze site. De nieuwe aanwas blijkt heel anders over de huizenmarkt te denken dan de vaste lezerskern van Marketupdate, want de verhouding tussen gunstig en ongunstig sloeg in een paar dagen tijd compleet om!

Na zeven dagen kunnen we een enquête reproduceren die dezelfde uitkomst geeft als een onderzoek waar NU.nl laatst nog aan refereerde. Uit dat onderzoek bleek dat ongeveer 2/3 deel van alle ondervraagden denkt dat de huizenprijzen gaan stabiliseren of zelfs weer gaan stijgen. Uit onze peiling komen we – tegen onze eigen verwachtingen in – op een soortgelijke conclusie uit…

Marketupdate lezers toch niet zo negatief over de huizenmarkt

Marketupdate lezers toch niet zo negatief over de huizenmarkt

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

4 gedachten over “Marketupdate lezers verdeeld over de huizenmarkt

  • Ik heb gunstig gestemd enkel om de reden dat de hypotheekrente laag staat en je nu relatief voordeling voor lange termijn kan vastzetten en dat de huizenprijzen al fors zijn gedaald, maar verwacht nog wel een verdere daling in woningprijzen.

    Beantwoorden
  • Al die mooimakerij van hypotheekhoogte e.d. zijn nu nog mooi, maar ik denk dat als volgend jaar blijkt dat de economie niet of onvoldoende hersteld en je als starter je baan kwijt raakt of minder werk hebt je zal merken dat over tijd je de hypotheek minder snel kan aflossen. Daarbij zie ik ook wel gebeuren dat als 2014 tegenvalt de druk van hogere kosten uit zorg, kinderen en vervoer de hypotheek bij huizenbezitters zwaar aan zal voelen. Het kopen van een huis doen starters met een idealistische instelling waardoor ze mochelijk door de aantrekkelijke hypotheken zich zwaarder in de schulden zullen steken dan wanneer ze bij sociale huurwoningen blijven die relatief kleiner zijn (mits je niet teveel verdient). Het is een leefstijl die mensen dan ineens veranderen waarbij excuses als; “je huis is een goede investering” en “je wilt toch leuk leven” mensen ineens mogelijk meer laten spenderen (huisje, autotje, kindje verhaal). Dit zijn de mensen die denk ik nu eerder een huis zullen kopen. Naast een minder herstel in 2014 en daarna verwacht ik ook een lagere huizenprijs omdat banken minder uitgeven, starters op hun centen zitten (hogere werkloosheid), ouderen/babyboomers en jonge gezinnen minder te besteden hebben. Daarom kies ik als starter er voor momenteel geen huis te kopen. Pas als grote fundamentals veranderen die de schuldencrisis in stand houden zou ik graag kopen, of als de prijs van huizen zwaar onder het gemiddelde valt van de afgelopen eeuw.

    Beantwoorden
    • Ik verwacht dat de prijzen verder zullen dalen. Tot die tijd blijft ik ook huren, dat heeft zo ook zijn voordelen. Ik hoef me geen zorgen te maken over het onderhoud en ik kan gewoon elke maand wat koopkracht opzij zetten voor ‘later’, als de huizenmarkt weer wat meer in balans is.

      Beantwoorden
  • Mensen die de markt ongunstig vinden staan aan de kant (tenzij ze wel moeten). Mensen die de markt gunstig vinden zijn potentiele kopers (tenzij ze niet kunnen). Ik zie dat 55% van de mensen de huidige markt nu als gunstig tot zeer gunstig ervaart. Dan gaan we dus weer kopen (als de banken niet teveel tegenwerken) en moet de bodem wel zo’n beetje bereikt zijn. Met deze gedachte, en de beroerde alternatieven heb ik zelf begin dit jaar een tweede huis gekocht waarvan de huurders de hypotheek betalen plus een prima en tamelijk vast rendement op het geinvesteerde vermogen opleveren. Zelfs als de hypotheekrente naar 10% zou gaan blijft mijn rendement nog positief. Natuurlijk telt uiteindelijk ook de waardeontwikkeling voor het overall rendement, maar omdat de cashflow prima is, heb ik alle tijd om daarvoor een gunstiger moment af te wachten. Omdat deze strategie (weer) mogelijk is, kan ik niet anders dan oordelen dat de prijs gunstig is.

    Mijn logica zegt me overigens dat verhuurders verlies moeten maken als huren (afgezien van huursubsidie) goedkoper zou zijn dan kopen. Iemand betaald namelijk het prijsverschil. En verhuurders van woningen maken voor zover ik weet geen verliezen (in elk geval niet op investeringen in de woningmarkt). De situatie uit 1630 is niet zo relevant voor het hier en nu. Als je kunt kopen (zowel financieel als wat betreft de omstandigheden) moet je mijns inziens niet huren.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀20 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo