Maximale lening voor hypotheek gaat volgend jaar omlaag

Het maximale bedrag dat men kan lenen voor een huis gaat volgend jaar fors naar beneden. Voor lagere inkomens is dat een paar duizend euro, maar voor hogere inkomens kan het verschil oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. De leencapaciteit wordt verlaagd als gevolg van nieuwe normen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud), waar banken zich verplicht aan moeten houden. Het Financieel Dagblad bracht dit nieuws vandaag naar buiten.

Volgens het Nibud is de beperking nodig omdat de koopkracht van huishoudens maar blijft dalen. Omdat de kosten van levensonderhoud stijgen blijft er minder geld over voor de financiering van de woning. Blijkbaar moet het Nibud de huizenkoper in bescherming nemen tegen een te hoge hypotheek van de bank. Het is slecht nieuws voor de woningmarkt, want die heeft meer krediet nodig om de prijzen op peil te houden. Wordt de rem op de kredietverlening gezet, dan zijn dalende huizenprijzen op den duur het logische gevolg.

Hoge inkomens worden het meeste afgeknepen op hypotheek

RTL-Z schrijft dat er bij een bruto inkomen van €45.000 vanaf volgend jaar €11.000 minder geleend kan worden voor een huis. De kleine groep Nederlanders die zo gelukkig is om ieder jaar bruto €100.000 te ontvangen wordt naar verhouding nog het meeste beperkt in de kredietverlening. Kon men in 2009 op dit inkomen nog €653.000 hypotheek krijgen, vanaf 2014 is dat nog ‘maar’ €554.000. Bij een hypotheekrente van 4,2% daalt het maximale leenbedrag voor deze doelgroep in één jaar met €25.000.

Met al dit soort maatregelen vragen we ons oprecht af waar de stijgende huizenprijzen vandaan moeten komen. De koopkracht van de burger wordt elk jaar slechter, de rente is al bijzonder laag en de werkloosheid loopt steeds verder op. En dan hebben we het nog niet eens over het afbouwen van de hypotheekrenteaftrek. De dalende huizenprijzen zijn het herstel van de huizenmarkt. De markt is pas hersteld als starters zonder starterslening weer de woningmarkt op kunnen en een betaalbaar huis kunnen kopen.

Huizenprijzen zijn gestegen door teveel hypotheken

Huizenprijzen zijn gestegen door teveel hypotheken

Marketupdate.nl Crypto redactie
Marketupdate.nl Crypto redactie

Dagelijks op de hoogte van het crypto nieuws via marketupdate.nl

Een gedachte over “Maximale lening voor hypotheek gaat volgend jaar omlaag

  • Klopt volledig en daarbij komt nog eens dat er minder nieuw geld op de markt komt wat de totale geldhoeveelheid doet krimpen wat op zich weer de crisis verergert.

    Wat de grafiek betreft heb ik toch een kanttekening. De kostprijs van een huis is niet wat je ervoor betaald maar wat je ervoor betaald heb na je laatste afbetaling van je hypotheek.

    Ik heb mijn eerste huis in 1990 gekocht en toen waren de hypotheektarieven 10 a 12%, huis verkocht in 2000 en nieuw huis aangeschaft met hypo van 8% die ik enkele jaren nadien heb herschreven naar een tarief van 4%.

    Nu kun je begrijpen dat als je jaarlijks 10% betaald je minder kunt lenen MAAR je betaald wel heel veel terug wat de prijs niet altijd goedkoper maakt dan als je een huis 10 jaar later koopt met een hypo van 4%.

    Wel eens dat de huizenprijs VEEL te hoog is voor het beschikbaar inkomen van jan Modaal..

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Doe mee met de Bullrun 🚀10 euro gratis tijdelijke actie bij Bitvavo