Nederlanders lopen niet warm voor starterslening

De belangstelling voor startersleningen in Nederland is zeer beperkt, zo lezen we op Vastgoedmarkt. Begin dit jaar werd de rijksbijdrage voor het startersfonds nog verhoogd van €20 naar €50 miljoen, maar nu blijkt dat die eerste €20 miljoen uit het regeerakkoord nog steeds niet volledig gebruikt is.

Het woensdag gepresenteerde plan van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) om de bijdrage nogmaals te verdubbelen naar €100 miljoen lijkt daarom niet zo zinvol. Gisteren opperde de EIB het plan om het aantal beschikbare startersleningen uit te breiden, met als doel de economie te stimuleren. Als starters het hele potje gebruiken komt er naar schatting €660 miljoen meer hypotheekschuld in de economie, waarmee 5.000 fulltime arbeidsplaatsen in de bouw twee jaar lang in stand gehouden kunnen worden.

Schuld gedreven economie

Het plan van de EIB illustreert de schuld gedreven economie die Nederland geworden is. Verstrek meer kredieten en de huizenmarkt en de arbeidsmarkt komen weer op gang. Jarenlang werkte dat model voortreffelijk, maar nu wil de starter niet meer. De huizenprijzen zijn te hoog en met een starterslening is dat probleem niet opgelost.  Het startersfonds maakt het voor starters op de woningmarkt mogelijk om een voordelige hypotheek met een aanvullende renteloze lening te krijgen.

startersleningDe starterslening is niet zo populair

2 gedachten over “Nederlanders lopen niet warm voor starterslening

 • 16 september 2013 om 14:20
  Permalink

  Dat rente voordeeltje is vrij klein. En de SVN is de meest bureaucratische club die ik ken. Veel mensen willen wel een starterslening, maar door de werkwijze van de SVN lukt het niet. Stel je kan 150.000 bij de bank lenen. Dan zegt de SVN: je krijgt een starterslening van 24000 mits je maar max een ton leent bij de bank… Gevolg is dat er niks aan hebt…
  Ik spreek uit ervaring..

  Beantwoorden
  • 31 december 2014 om 16:06
   Permalink

   Ik ben het met bovenstaande geheel eens, het is een ramp, keer op keer vragen ze om de zelfde documenten, die eerder al geleverd en bevestigd door hen zijn. Communicatie verloopt per reguliere post en maakt het geheel nóg trager dan dat het al duurt. De ‘normale’ hypotheek is al een maand geregeld en wachtte sindsdien te vergeefs op enige Schot in de zaak. Ze zeggen dat het zes weken zal duren, reken hier niet op. Ik heb het opgegeven. Wat een ramp die svn, een verpilling van tijd en belastingsgeld.

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.