Starters op woningmarkt kunnen in 2014 opnieuw minder lenen

Starters die volgend jaar de woningmarkt betreden en een huis gaan kopen moeten er rekening mee houden dat de maximale hypotheeklening die ze kunnen krijgen mogelijk 10% lager is dan wanneer ze de hypotheek nog dit jaar zouden afsluiten. Dat berekende Home Finance na een vergelijking met de huidige situatie.

De boosdoener is de dalende koopkracht van Nederlandse huishoudens, want het maximale bedrag dat mensen kunnen lenen wordt beïnvloedt door een berekening van het NIBUD. Deze instantie heeft een maximumpercentage ingesteld dat huishoudens mogen besteden aan woonlasten. Daalt de koopkracht, dan gaat ook het bedrag dat men maximaal mag lenen mee omlaag. Het CBS becijferde onlangs dat de koopkracht in 2012 met 1% was afgenomen ten opzichte van een jaar eerder, wat in de praktijk betekent dat starters op de woningmarkt volgens jaar met een gelijkblijvend inkomen tot 10% minder kunnen lenen voor een huis dan dit jaar.

Home Finance maakte een berekening van een aantal verschillende situaties met een hypotheekrente van 5%. Dat levert de volgende tabel op. Het behoeft geen uitleg dat deze ontwikkeling zorgt voor neerwaartse druk op de huizenprijzen. Door dalende koopkracht en door strengere voorwaarden kunnen en willen banken niet meer zoveel kredieten verstrekken als voor de crisis.

Maximale hypotheek huishoudens daalt

Maximale bedrag dat starters kunnen lenen daalt fors: Home Finance

2 gedachten over “Starters op woningmarkt kunnen in 2014 opnieuw minder lenen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.